Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam

In 1928 werden de Olympische Spelen in Amsterdam gehouden. Wat betekende deze spelen voor de stad? Waren ze eigenlijk wel een succes?

Dhr. P.Arnoldussen (redacteur van het dagblad Het Parool en schrijver van een boek over de Amsterdamse Olympische spelen) keek in het college over de Olympische spelen van 1928 naar drie zaken:

De reactie vanuit de politiek
De indruk die de Spelen op Amsterdam maakte
De opbrengsten van de spelen

Politiek
Conclusie: van de politiek moest de spelen niets hebben, sport was in die tijd nog geen echt maatschappelijk gebeuren dus de Spelen moest echt gepromoot worden. De Spelen werden naar voren geschoven als een gezond iets voor het lichaam, als een mensverenigend gebeuren en het zou ook het vreemdelingenverkeer bevorderen. Maar de regering was tegen de Spelen, onder andere vanwege het feit dat er ook op zondag gesport zou worden. Het NOC kwam de regering tegemoet en beloofde dat er geen sport op zondag zou zijn. Maar het hielp niet, de ARP bleef tegen vanwege de “heidense” oorsprong van de Spelen en het feit dat vrouwen mee zouden doen aan de spelen kon de partij ook niet accepteren. Het geld moest dus van elders komen. Particulieren en bedrijven betaalden de spelen uiteindelijk.

Indruk
Amsterdam had in 1928 nog weinig in zich van wat de metropool nu is. De vele culturen en nationaliteiten die zich voor de Spelen in de stad verzamelden zorgden voor veel bekijks. De stad werd versierd met lampjes en vlaggen en er waren vele feesten. Middenstanders probeerden ook een slaatje uit de Spelen te slaan door allerlei “Olympische” dingen aan te bieden. Live-radioverslagen werden verboden omdat de organisatie vreesde dat dan niemand meer een kaartje zou kopen. De Telegraaf kwam dus met een service van semi-live verslagen. Met een paar minuten vertraging kwamen de berichten dan binnen.

Opbrengsten
De Spelen werden door de Amsterdamse editie populairder in Nederland en de Spelen zorgden ook voor de bevordering van vrouwensporten in Nederland, met name door de goede prestaties van vrouwen op de Spelen. De Spelen zorgden ook voor een standaardisatie in de sport in Nederland. (Dit moest ook wel anders kon Nederland met bepaalde sporten niet mee doen) CocaCola werd in 1928 geïntroduceerd tegelijk met de Spelen. Al met al waren de Spelen een succes. Voor bedrijven en heel veel particulieren was het echter een grote domper. Zo’n 50.000 gezinnen boden kamers aan tijdens de Spelen. Maar er was echter te weinig belangstelling en dit bleek een grote strop voor veel gezinnen omdat zij speciaal voor de Spelen de kamers hadden opgeknapt. Ook hotels kregen veel minder gasten dan verwacht, de horeca klaagde ook steen en been, alleen taxi’s en rondvaartboten hadden grote opbrengsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!