Ondernemers uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel
Ondernemers uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel staan centraal in derde deel Nederlandse Ondernemers 1850-1950.
Ondernemers uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel staan centraal in derde deel Nederlandse Ondernemers 1850-1950.
Op dinsdag 29 november 2011 wordt het derde deel in de zesdelige serie Nederlandse Ondernemers 1850-1950 om 15.30 uur gepresenteerd op Hogeschool Windesheim te Zwolle. In dit deel worden de ondernemers van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel voor het voetlicht gebracht.
In de serie worden de biografieën van 300 ondernemers gebundeld. Per deel (regio) staan de 50 belangrijkste ondernemers en ondernemersfamilies centraal uit de periode dat Nederland omschakelde van een agrarische en op handel gebaseerde economie naar een industriële samenleving. Leidende figuren, die zowel van economische als maatschappelijke betekenis zijn geweest voor hun stad, regio of zelfs het hele land.
De reeks is een initiatief van de Stichting Ondernemersgeschiedenis, wordt gemaakt door onderzoeksbureau Stad en Bedrijf te Rotterdam en verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen. De redactie wordt gevoerd door Joop Visser, Matthijs Dicke en Annelies van der Zouwen.
Terwijl van de arbeidersbeweging al jaren een meerdelig biografisch woordenboek bestaat, ontbrak tot nog toe een dergelijk goed gestructureerd overzicht van Nederlandse ondernemers. De serie Nederlandse Ondernemers 1850-1950 brengt hier verandering in.
In de biografieën worden de ondernemers nadrukkelijk gekoppeld aan de geschiedenis van de regio, waarin ook vaak bepaalde sectoren geconcentreerd zijn. Op deze manier wordt de serie zeker belangwekkend voor een breed publiek dat geïnteresseerd is in de geschiedenis van de eigen omgeving.
In dit derde deel komen onder andere de volgende Groningse ondernemers aan bod: Fongers, Hazewinkel, Hooghoudt, Niemeyer en Noordhoff. Uit Friesland onder andere Bokma, Brenninkmeijer (C&A), De Jong (Douwe Egberts), Nooitgedagt en Zwolsman. Uit Drenthe Van der Griendt, Meursing, Stheeman, Van der Veen en Veldkamp. Overijssel wordt ten slotte vertegenwoordigd door onder andere Stork, Auping, Van Heek, Ten Cate, Kanis en Tjeenk Willink.
Overzicht van de delen die jaarlijks in het najaar zullen verschijnen:
* Noord-Brabant, Limburg en Zeeland (verschenen in 2009)
* Gelderland en Utrecht (verschenen in 2010)
* Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel
* Noord- en Zuid-Holland
* Amsterdam
* Rotterdam
De pers over de serie:
‘Je blijf lezen in dit boek. Onbekende historische achtergronden van vaak overbekende fabrieken en hun
produkten.Verrukkelijk’
NRC Handelsblad.
‘Nederlandse Ondernemers is een naslagwerk geworden dat naar meer smaakt.’
Brabants Dagblad.
‘Ook voor lezers met minder oog voor traditie zijn de aansprekende verhalen met mooie illustraties zeer de moeite waard, wellicht ter lering, zeker ter vermaak en bovenal ter inspiratie.’
Management Scope
Onder redactie van Joop Visser, Matthijs Dicke en Annelies van der Zouwen,
Nederlandse Ondernemers 1850-1950. Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel,
Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit, genaaid gebonden,
ISBN 978.90.5730.765.2, prijs € 39,50 – 408 pagina’s.
Dit is een echte aanrader voor de Sint en Kerstman. Lijkt me superleuk om te lezen hoe anderen geworden zijn hoe ze zijn en hoe zij het ondernemen aanpakken.