Ontmoet Rembrandt


Ontmoet Rembrandt 
is een boeiend boek over de meesterschilder en mens Rembrandt van Rijn. Kunsthistoricus Gary Schwartz vertelt een levendig en toegankelijk verhaal.

Ontmoet Rembrandt door Gary Schwartz.

 

Gary Schwartz is een Rembrandt-kenner. Dat is geen beletsel geweest om in slechts 100 pagina’s een voor leken zeer begrijpelijk en boeiend boek te schrijven over de mens en schilder. In Ontmoet Rembrandt  zien we verschillende gezichten van Rembrandt. Dankzij de vele zelfportretten hebben we een beeld hoe hij er uitzag, maar vertellen de bronnen ook over de mens achter dat gezicht?

Meesterwerk

In ieder geval heeft Rembrandt altijd in de belangstelling gestaan. Alleen al van één schilderij De anatomische les van dr. Nicholaes Tulp zijn “boeken volgeschreven”, om maar niet te spreken van de Nachtwacht, waar kasten over volgeschreven zijn. Over dit meesterwerk schreef ook Schwartz een boek, dat evenals Ontmoet Rembrandt een uitgave is van het Rijksmuseum Amsterdam.

Natuurtalent Rembrandt 

Ontmoet Rembrandt  is chronologisch opgesteld. Hoewel de schilder een uitzonderlijk natuurtalent was, heeft ook hij een gedegen opleiding gevolgd bij enkele meesters. “Het grootste compliment dat een jonge kunstenaar kon krijgen, was dat er geen verschil te zien was tussen zijn werk en dat van zijn meester.”

Wraakzuchtige trekken

Rembrandts talent werd herkend. Hij kreeg opdrachten van de prins van Oranje, Frederik Hendrik. Rembrandt had dit te danken aan Constantijn Huygens, die in dienst was van de prins. De samenwerking stokte, doordat er iets misgegaan was in de persoonlijke relatie tussen Huygens en de schilder. Het is een wederkerend verhaal. Na een periode van succes, zet een periode van neergang in als gevolg van zijn “onbetrouwbare, wraakzuchtige trekken”. Hij had “vaker conflicten dan andere Hollandse kunstenaars die we kennen.”

Juist de tegenstelling tussen de tederheid waarmee Rembrandt werkte en de botheid van zijn persoonlijkheid maken hem zo intrigerend. Ontmoet Rembrandt  is een prima startpunt om je te verdiepen in het leven én werk van de meesterschilder.

Ontmoet Rembrandt, Leven en werk van de meesterschilder

Gary Schwartz
Vertaling: Barbara de Lange

(Amsterdam 2009)
ISBN 978 90 8689 0583, € 14,95
Rijksmuseum Amsterdam / Nieuw Amsterdam Uitgevers

[bol_product_links block_id=”bol_58e2ab371bc2e_selected-products” products=”1001004002737744,1001004006852660,9200000028825482″ name=”Rembrandt” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!