Oorlogsverhalen Nederlands-Indië

De filmmaakster Donna van Rouveroy heeft 37 filmportretten gemaakt van Indische Nederlanders die als kind de Japanse bezetting hebben meegemaakt. Bij de filmportretten is lesmateriaal gemaakt op drie niveaus.

oorlogsportrettenDe Indische filmmaakster Dorna van Rouveroy heeft 37 filmportretten gemaakt (17 mannen en 20 vrouwen) van Indische Nederlanders die als kind de Japanse bezetting hebben meegemaakt. De 37 filmportretten van elk 17-20 minuten (op één uitzondering na: 28 minuten) zijn verzameld in een box met zes dvd’s.

Educatieve auteur Tom van de Geugten heeft bij deze filmportretten lesmateriaal op drie niveaus gemaakt: onderbouw VO, bovenbouw VMBO en Tweede Fase Havo/VWO.

Oorlogsverhalen: Nederlands-Indië 1941-1949 is een rijk gevulde lesdoos, waarmee docenten oral history in de klas kunnen brengen. De doos bevat naast de zes dvd’s een affiche met een overzicht van alle geportretteerden, een docentenhandleiding en werkbladen.

Filmportretten

De filmportretten bevatten indrukwekkende verhalen, steeds opgedeeld in vier thema’s: jeugd (tot maart 1942), oorlog (maart 1942-augustus 1945), Bersiap (vanaf augustus 1945) en Nederland (over de reis en verdere tijd). Via een speciaal menu kan elk filmportret niet alleen in zijn geheel, maar ook op periode bekeken worden.

Kijkvragen

Het is uiteraard niet de bedoeling om alle filmportretten aan uw leerlingen te laten zien. Er is een selectie gemaakt.
Voor de onderbouw VO zijn twee portretten geselecteerd en uitgewerkt in werkbladen met kijkvragen. Voor de bovenbouw VMBO zijn twee andere portretten geselecteerd en eveneens uitgewerkt in werkbladen met kijkvragen.
Voor de bovenbouw van Havo/VWO is een programma uitgewerkt voor 16 à 20 les- en studie-uren, waarbij leerlingen deels klassikaal en deels in duo’s met een meegeleverd themaboekje aan de slag gaan. Elk duo gaat met twee filmportretten aan de slag.

In 2016 heeft de Historiën-redactie deze pagina opnieuw geredigeerd en vastgesteld dat de site waarop dit lespakket over Nederlands-Indië verkrijgbaar was, niet meer bereikbaar is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!