Oorlogsverslag: donderdag 16 mei 1940

De Duitsers hebben een gat van 100 kilometer geslagen in de Frans-Belgische verdediging. In plaats van het terrein te consolideren, rijden de tanks steeds verder richting het westen. Het geallieerde leger, dat zich voornamelijk in het noorden en midden van België bevindt (om daar de vermeende hoofdmacht van het Duitse leger op te vangen), dreigt ingesloten te raken. De Franse legerleiding beschouwt de zaak al als verloren.

Crisis

Paniek en verwarring heersen in Parijs. ’s Ochtends komt de Engelse premier Winston Churchill aan op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs. Daar kreeg hij samen met de Franse premier Reynaud en minister van Buitenlandse Zaken Daladier een briefing van de Franse opperbevelhebber Gamelin. Gamelin zette de situatie uiteen aan de hand van een grote kaart, waar een enorm gat in de linies was waar te nemen bij Sedan. Churchill vraagt na de uiteenzetting of er nog reserves zijn. “Geen”, antwoordt Gamelin. Churchill is geschokt, maar kan niks doen, het Engelse leger staat compleet verkeerd opgesteld in België. Verderop in het gebouw zijn de Fransen al papieren aan het verbranden voor de evacuatie van de hoofdstad.

Franse troepen in Parijs, 1940

Franse troepen in Parijs, 1940

Wat de Fransen ook niet weten is dat zij aan de Duitse grens een groot overwicht hebben van 36 divisies tegenover 19 Duitse (van Legergroep C). De Duitsers houden de Fransen daar bezig door motorvoertuigen langs het hele front heen en weer te rijden, zodat het lijkt alsof ze ook daar veel tanks hebben (in feite hebben ze al hun tanks ingezet in de Ardennen en in Nederland). Daarbij zenden ze met grote luidsprekers geluiden van motoren uit. Bovendien verspreiden ze geruchten dat ze via Zwitserland Frankrijk willen aanvallen. Het meest verbazingwekkende hiervan is dat de Fransen dit nog geloven ook en hun enorme leger achter de Maginotlinie (voor niets) laten staan. Sterker nog ze versterken de Maginotlinie ten koste van de sector Sedan!

Val

De Duitse Legergroep B zorgt ook voor de nodige afleiding door richting Namen door te stoten en natuurlijk Nederland te bezetten. De inzet van parachutisten in Nederland en België en het actieve radioverkeer in die sector doet vermoeden dat daar de hoofdaanval zal plaatsvinden. De Fransen trappen in deze val.
In de sector Sedan slaan de Duitsers intussen toe. Franse en Duitse militairen vechten daar nog steeds om het plaatsje Bulson. Vandaag blijkt hoe kwetsbaar de Duitse tanks eigenlijk zijn ten opzichte van de zware Franse tanks, zoals de Char B. Eén Char B schiet in het centrum van Bulson in een paar uur tijd 13 (!) Duitse tanks aan flarden, plus twee antitankgeschut.

Tankdivisies

De tankdivisies (1. en 2. Panzerdivision) die richting het westen trekken worden niet meer tegengehouden door de Fransen en maken samen met de andere tankdivisies flinke progressie richting Het Kanaal. De 8. Panzerdivision raakt vandaag als laatste van de totaal zeven over de Maas. Deze divisie heeft vertraging opgelopen door de enorme file in de Ardennen.

Generaal Alphonse Georges (bron: Wikimedia Commons)

Generaal Alphonse Georges (bron: Wikimedia Commons)

Het lukt generaal Alphonse Georges (bevelhebber van het Franse Veldleger) niet een effectieve tegenaanval te organiseren met zijn 2e Pantserdivisie, die de afgelopen dagen zulke uiteenlopende orders heeft gekregen dat de eenheden ervan nu verspreid over 60 kilometer staan. Slechts zeven van de twaalf pantsercompagnieën zijn nog te lokaliseren door het hoofdkwartier. Een grote chaos dus!

De Gaulle

Ook de 4e Pantserdivisie onder leiding van generaal Charles de Gaulle (de latere president inderdaad) mislukt. De Gaulle werpt zijn divisie in strijd terwijl nog niet alle eenheden zijn verzameld. Het lukt hem niet zijn acties te coördineren met de Franse luchtmacht, omdat er geen radioverbindingen worden gelegd (hiervoor zijn geen radio’s beschikbaar). Dus zijn offensief loopt op niks uit.

Het wantrouwen binnen de Duitse legerleiding neemt toe. Traditionalisten en vooruitstrevenden staan lijnrecht tegenover elkaar. De eersten (voornamelijk de hoogste officieren) willen het front consolideren en de laatsten (tankcommandanten) willen blijven aanvallen. De Duitse legerleiding kan de pantserdivisies nog wel stoppen. Ook zij snappen de nieuwe oorlogsvoering van Guderian en von Manstein niet.

Lees ook de verslagen van:

 • 10 mei 1940
 • 11 mei 1940
 • 12 mei 1940
 • 13 mei 1940
 • 14 mei 1940
 • 15 mei 1940

   https://www.youtube.com/watch?v=zMAZ_dhxlds

   [bol_product_links block_id=”bol_55573796000a2_selected-products” products=”1001004009720389,1001004000665345″ name=”Tweede Wereldoorlog” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

   Erlend van Ark

   Erlend van Ark is historicus, docent en schrijver. Hij is geboren in 1977 en opgegroeid in het Noord-Hollandse Middelie. Na de middelbare school heeft hij eerst een bachelor Bank- en Verzekeringsleer gehaald en daarna is hij in 2000 Geschiedenis gaan studeren (UvA) en heeft hij de eerstegraads docentenopleiding (VU) afgerond. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als geschiedenisdocent en docent Bestuurskunde kwam de uitgever I-Publish op zijn pad. Inmiddels is zijn eerste boek, over de Eerste Wereldoorlog, gepubliceerd en werkt hij aan zijn tweede, over de Tweede Wereldooorlog. Daarnaast is hij als freelance docent verbonden aan diverse onderwijsinstellingen en heeft hij werk als content schrijver en blogger. Erlend heeft een relatie met Irene Buzzoni en woont in Purmerend.

   More Posts

Schrijf je in voor TOEN!