Oorlogsverslag: donderdag 23 mei 1940

De Duitse generaals maken ruzie over de te volgen strategie en gaan elkaar tegen werken. De Duitse generaal Halder (chef van Generale Staf) ziet geen enkel gevaar van insluiting voor de tankdivisies. Niet vanuit het noorden en niet vanuit het zuiden. Hij wil dat de tankdivisies doorgaan met aanvallen. Ook de tankcommandanten ter plaatse zien geen gevaar en willen doorgaan met aanvallen.

Fall Gelb, het Duitse militaire plan, 21 mei t/m 4 juni 1940.

Fall Gelb, het Duitse militaire plan, 21 mei t/m 4 juni 1940.

Angst

Günther von Kluge

Günther von Kluge

Dit lijkt de beste strategie, maar de conservatieven binnen de Duitse legerleiding zijn bang geworden voor een tegenaanval van de geallieerden door de mislukte Engelse aanval van afgelopen dinsdag (21 mei). Von Kluge en von Rundstedt zien hierdoor wel redenen om de snelle eenheden tot stilstand te brengen. Zij besluiten een order op te stellen (voor morgen) waarin ze de pantserdivisies bevelen te stoppen met aanvallen. Zij willen de infanterie ‘ontsluiten’ (zodat de infanterie aansluiting kan vinden bij de snelle pantsereenheden).De opperbevelhebber von Brauchitsch en Halder zijn het hier niet mee eens en grijpen in door een herstructurering.

Tegen middernacht zorgen zij voor een nieuw bevel dat de volgend dag moet ingaan. Hierin staat dat de pantserdivisies van Legergroep A (met von Rundstedt en von Kluge) voortaan onder Legergroep B vallen. Een boude zet, want hierdoor hebben von Rundstedt en von Kluge niets meer te zeggen over de pantserdivisies! De Fransen zijn nog niet klaar voor het tegenoffensief en stellen hun aanval een dag uit, naar 24 mei…

Lees ook de verslagen van:

https://www.youtube.com/watch?v=wbKYbLUkIpk

[bol_product_links block_id=”bol_5560c248c96aa_selected-products” products=”1001004001105165,1001004011499062″ name=”Tweede Wereldoorlog” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Erlend van Ark

Erlend van Ark is historicus, docent en schrijver. Hij is geboren in 1977 en opgegroeid in het Noord-Hollandse Middelie. Na de middelbare school heeft hij eerst een bachelor Bank- en Verzekeringsleer gehaald en daarna is hij in 2000 Geschiedenis gaan studeren (UvA) en heeft hij de eerstegraads docentenopleiding (VU) afgerond. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als geschiedenisdocent en docent Bestuurskunde kwam de uitgever I-Publish op zijn pad. Inmiddels is zijn eerste boek, over de Eerste Wereldoorlog, gepubliceerd en werkt hij aan zijn tweede, over de Tweede Wereldooorlog. Daarnaast is hij als freelance docent verbonden aan diverse onderwijsinstellingen en heeft hij werk als content schrijver en blogger. Erlend heeft een relatie met Irene Buzzoni en woont in Purmerend.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!