Oorlogsverslag: vrijdag 17 mei 1940

De Engelse chef van de Generale Staf, generaal Ironside zegt vandaag dat het ernaar uitziet dat in Frankrijk de grootste militaire catastrofe uit de geschiedenis plaatsvindt. Het grootste leger van Europa wordt voor schut gezet.

Veldmaarschark Erwin Rommel (bron: Wikimedia Commons)

Veldmaarschark Erwin Rommel (bron: Wikimedia Commons)

Rommel

De 7. Panzerdivision van Erwin Rommel verdween afgelopen nacht van de aardbodem. Rommel is niet te volgen voor de Fransen en ook niet door zijn eigen opperbevel. Hij doet waar hij zin in heeft en dat is aanvallen. Om 0.00 uur begint zijn nachtelijke avontuur, bij Avesnes. Hij verrast de Franse verdedigers compleet, door bluf en snelheid in de meest spectaculaire eenmansactie van deze meest spectaculaire militaire campagne in de geschiedenis. Terwijl zijn meerderen contact met hem zoeken om hem te bevelen te stoppen met aanvallen, zorgt hij ervoor dat de Duitsers 18 kilometer terreinwinst boeken en daarbij 3.500 Franse soldaten gevangen nemen (hij schakelde vijf Franse divisies uit!).

Rommel was steeds in de voorhoede te vinden waar hij soms wijselijk zijn radio uitschakelt als één van zijn meerderen hem willen spreken, totdat hij zover in de diepte is doorgestoten dat ze hem niet eens meer kunnen bereiken via de radio. Rommels overrompelingstactiek was verbluffend simpel. Hij reed gewoon op Franse eenheden af, zonder te vuren (het was midden in de nacht en dus pikkedonker).“Anglais?” vroegen de arme, verbaasde Franse soldaten dan hoopvol. Vervolgens beval Rommel ze hun wapens weg te werpen en kon hij ze gevangen nemen. Geen enkele Franse eenheid opende het vuur op Rommel en zijn tanks.

Conflicten

De Duitse legerleiding verkeert net als het Franse opperbevel in crisis, alleen van een andere orde. De orders van Hitler, von Kleist en von Rundstedt worden stelselmatig genegeerd door de tankcommandanten. Vandaag moet Guderian op het matje komen bij zijn meerdere von Kleist. Von Kleist is woedend over het negeren van zijn orders! Hij wil Guderian zelfs ontslaan. Dit leidt echter tot dusdanige ophef bij de legerleiding dat Guderian uiteindelijk mag blijven en dat hij alleen nog verkenningen mag uitvoeren met zijn tankdivisies, dus niet verder mag aanvallen. (Guderian negeert overigens ook deze order).

Ook Hitler is woedend. Hij vaardigt een Halt-befehl uit vanuit het hoofdkwartier van Legergroep A in Bastogne. Hij is bang voor een aanval in de flank (zoals in 1914 gebeurde) en uitermate nerveus dat het nog misgaat. Nu is er echter geen reden om een geallieerde flankaanval te vrezen.

Rommel en zijn staf observeren de 7e pantser divisie, lente 1940 (bron: Bundes Archiv en Wikimedia Commons)

Rommel en zijn staf observeren de 7e pantser divisie, lente 1940 (bron: Bundesarchiv en Wikimedia Commons)

Halder (hoofd van de planning) herstructureert Legergroep A. Hij bepaalt dat de twee tankdivisies van Legergroep B (3e en 4e ) onder leiding van het 4e Leger (von Kluge) komen te staan, zoals de 5. en 7. Panzerdivision reeds staan. Het 4e Leger wordt dus een leger met vier pantserdivisies. Allen op weg naar Het Kanaal. Omdat de Duitse tanks worden tegengewerkt door het eigen opperbevel, krijgen de Fransen meer tijd om een tegenaanval te organiseren. Het Franse leger in de Ardennen verkeert echter in totale shock en chaos. De wegen stromen vol met vluchtende soldaten, die vaak hun wapens en materiaal hebben achtergelaten.

Lees ook de verslagen van:

https://www.youtube.com/watch?v=wbKYbLUkIpk

[bol_product_links block_id=”bol_55586238b3283_selected-products” products=”1001004001105165,9200000030035643,9200000012616638,1001004000652574″ name=”Tweede Wereldoorlog” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”321″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Erlend van Ark

Erlend van Ark is historicus, docent en schrijver. Hij is geboren in 1977 en opgegroeid in het Noord-Hollandse Middelie. Na de middelbare school heeft hij eerst een bachelor Bank- en Verzekeringsleer gehaald en daarna is hij in 2000 Geschiedenis gaan studeren (UvA) en heeft hij de eerstegraads docentenopleiding (VU) afgerond. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als geschiedenisdocent en docent Bestuurskunde kwam de uitgever I-Publish op zijn pad. Inmiddels is zijn eerste boek, over de Eerste Wereldoorlog, gepubliceerd en werkt hij aan zijn tweede, over de Tweede Wereldooorlog. Daarnaast is hij als freelance docent verbonden aan diverse onderwijsinstellingen en heeft hij werk als content schrijver en blogger. Erlend heeft een relatie met Irene Buzzoni en woont in Purmerend.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!