Op zoek naar ouders in hun Indische jaren

Op woensdag 18 april 2012 verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen de boekuitgave Lieve allemaal. Op zoek naar mijn ouders in hun Indische jaren, geschreven door Jet Smalbraak. Het boek bevat de brieven van een zendingsartsenechtpaar dat zich staande moest houden in het Indië van de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.

Op woensdag 18 april 2012 verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen de boekuitgave Lieve allemaal. Op zoek naar mijn ouders in hun Indische jaren, geschreven door Jet Smalbraak. Het boek bevat de brieven van een zendingsartsenechtpaar – de ouders van de auteur – dat zich staande moest houden in het Indië van de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. De brieven geven een prachtig tijdsbeeld van het dagelijks leven in Indië. Het persoonlijke drama dat beide ouders trof blijft niet onvermeld, maar ook hun momenten van geluk komen aan bod.

Tijdens het leeg maken van haar ouderlijk huis in 2001, trof de auteur van dit boek een grote verzameling brieven aan, die haar ouders, een zendingsartsenechtpaar, tussen 1939 en 1946 vanuit Indië naar Nederland hadden gestuurd. Niemand van hun kinderen heeft ooit iets van het bestaan van die brieven afgeweten. Aanvankelijk deed zij er weinig mee, totdat zij de brieven ging over-typen in een tekstbestand. Wat zij toen las, was fascinerend, ontroerend en onthutsend. Dat Indische verleden was al die tijd grotendeels verzwegen vanwege de traumatische gebeurtenissen. Zij kreeg daarom het gevoel dat zij haar ouders nu pas leerde kennen.

In Lieve Allemaal beschrijven de beide ouders in directe en beeldende taal wat zij meemaakten met de bevolking, hun collega’s en hun kinderen. Eerst vanuit West-Java, later vanuit Medan op Sumatra. De periode 1939-1946 was in Indië een zeer roerige tijd. De Tweede Wereldoorlog, het kamp en de gewelddadige Bersiap-periode tijdens het eerste jaar van de Indonesische onafhankelijkheid vormen de achtergronden van de brieven aan het thuisfront en klinken daar telkens in door.

Jet Smalbraak werd in 1945 geboren in Medan op Sumatra. Zij gaf Nederlands op middelbare scholen in Amsterdam en is inmiddels gepensioneerd.

Jet Smalbraak,
Lieve allemaal. Op zoek naar mijn ouders in hun Indische jaren,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
geïllustreerd in zwart-wit, genaaid gebrocheerd,
ISBN 978.90.5730.832.1, prijs € 24,95 – 288 pagina’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!