Oproep: Canadese bevrijders Leiden en Oegstgeest

Ruurd Kok is actief op het gebied van archeologie van de Tweede Wereldoorlog en publiceert ook regelmatig over deze periode. Hij is bezig met een onderzoek naar de Canadese bevrijders van Leiden en Oegstgeest en in het bijzonder naar het Canadese kampement op het terrein van kasteel Oud-Poelgeest te Oegstgeest.

Ruurd zelf aan het woord:

Voor een publicatie over de Canadese bevrijders van Leiden en Oegstgeest heb ik enkele vragen over hun aanwezigheid in Waddinxveen.

Een aantal van de in Oegstgeest gelegerde Canadezen was in mei en juni 1945 actief in Waddinxveen bij het inzamelen van Duitse wapens en voertuigen.
Op de Zuidkade bij houthandel Alblas zijn bijvoorbeeld voertuigen gefotografeerd van de Canadese artillerie-eenheid (2nd Light Anti Aircraft Regiment) die in Oegstgeest gelegerd was.

Zuidkade, Waddinxveen

Canadese artillerie-eenheid (2nd Light Anti Aircraft Regiment) aan de Zuidkade, Waddinxveen. Bron: Historisch Genootschap Waddinxveen.

Waddinxveen

Hij zou graag antwoord hebben op de volgende vragen:

  • Werden er bij houthandel Alblas inderdaad wapens en/of voertuigen ingezameld en opgeslagen? Waren er andere locaties in Waddinxveen waar dit gebeurde?
  • In Waddinxveen was een groot inzamelpunt voor Duitse motoren, vrachtwagens en andere voertuigen. Waar was dit?
  • Wie weet hier meer over te vertellen of heeft hier foto’s van?

Relevante informatie zal onder bronvermelding in de publicatie worden verwerkt.
Reacties graag via onderstaand contactformulier sturen.

Lees meer over het onderzoek in het artikel ‘Archers’ op Poelgeest. Bijzonder Canadees geschut bij de bevrijding van Leiden en Oegstgeest’ op Academia.edu.

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]
Schrijf je in voor TOEN!