Palmyra. Stad van Duizend Zuilen: weekendtip!

Vanaf 11 november is de tentoonstelling ‘Palmyra, Stad van Duizend Zuilen in Deventer’ te zien in Museum De Waag.Prima invulling van komend weekend!

Wat?

De tentoonstelling toont de Syrische stad door de eeuwen heen, van haar ontdekking door de Westerse wereld in de zeventiende eeuw, tot de recente dramatische gebeurtenissen die de stad wereldwijde bekendheid hebben gegeven. Aanleiding voor de tentoonstelling zijn de recente vernielingen door IS in de belangrijkste archeologische site van Syrië én de bijzondere band van die stad met Deventer. Waar komt deze agressie van IS vandaan?

Gezicht op Palmyra

Meer dan drie eeuwen geleden liet de Deventer geleerde en burgemeester Gisbert Cuper (1644-1716) een kolossaal schilderij van Palmyra maken, dat het begin markeert van een eeuwenlange fascinatie voor de mythische stad. In 1694 arriveerde het ruim vier meter brede schilderij ‘Gezicht op Palmyra’ van de Nederlandse schilder Hofstede in het woonhuis van Gisbert Cuper aan het Grote Kerkhof in Deventer. Het is de oudste verbeelding van de Syrische oase en staat aan het begin van de ontdekking van Palmyra door de Westerse wereld. Dit imposante schilderij wordt nu bewaard in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Na drie eeuwen afwezigheid keert het voor deze tentoonstelling even terug naar Deventer.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uA-tWTr_FGc[/youtube]

Erfgoedcollectie

Meer dan driehonderd jaar later, heeft de stad niets van haar mythische aantrekkingskracht verloren. Tal van topstukken uit diverse Nederlandse musea en bibliotheken en uit de stedelijke erfgoedcollectie van Deventer laten een voortdurende veranderende stad zien: de Stad van Duizend Zuilen heeft vele gezichten.

Samenwerking

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Deventer Verhaal en komt tot stand in samenwerking met Archeologie Deventer, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, het Allard Pierson Museum in Amsterdam en Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door een donatie van Stichting Zabawas en een bijdrage uit het Coöperatiefonds van Rabobank Salland.

Waar?

Wanneer?

11 november 2016 t/m 12 februari 2017

Voor wie?

Jongeren, volwassenen

Kosten?

€ 7,50 Volwassenen
gratis Jeugd* t/m 17 jaar en Museumkaart

Meer info

http://www.museumdewaag.nl

Schrijf je in voor TOEN!