Penningen Tachtigjarige oorlog

Penningen zijn in de geschiedenis vaak gebruikt als propagandamiddel. In de Tachtigjarige oorlog was dat niet in anders.

penning-kogel-kerk

Het vierhonderdjarige jubileum van de Unie van Utrecht in 1979 ging met de nodige herdenkingen en evenementen gepaard. In Centraal Museum Utrecht werd een herdenkingstentoonstelling gehouden. De titel was De kogel door de Kerk? naar het gelijknamige boek van historicus Simon Groenveld. In 2008 is dit boek als De Tachtigjarige oorlog heruitgegeven.

Politiek

Thema van de tentoonstelling in Utrecht was ‘Politiek op penningen’. Als onderdeel van een historische tentoonstelling vallen penningen in het niet. Door ze centraal te stellen, komt het belang van deze gedenktekens beter uit de verf.

In de catalogus die de tentoonstelling begeleidde, staan 105 penningen. Deze zijn op chronologische wijze gerangschikt. Aan de hand van de penningen kunnen de politieke ontwikkelingen in de Tachtigjarige oorlog op de voet worden gevolgd. De (triomf)penningen werden immers voor propagandadoeleinden ingezet.

Politiek op penningen
De kogel door de Kerk?, Herdenkingstentoonstelling Unie van Utrecht 1579-1979

Centraal Museum Utrecht (Utrecht 1979)

De catalogus is antiquarisch verkrijgbaar.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!