Perverse seksuele voorkeuren van historische figuren

Dankzij hun bijzondere talenten haalden mensen als Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart en Jean Jacques Rousseau de geschiedenisboekjes. Veel historische figuren hadden echter ook een hele andere, duistere kant. Hun seksuele voorkeuren waren op zijn minst schokkend. Vijf historische figuren met perverse seksuele voorkeuren.

Perversie

De term ‘perversie’ wordt gebruikt als iemand dingen doet die anderen als weerzinwekkend zien. Het is afgeleid van het Latijnse woord ‘perversio’, dat ‘verdraaiing’ of ‘omkering’ betekent. Wat betreft seks zijn dit gebruiken die afwijken van het normale patroon. Deze seksuele voorkeuren worden niet geaccepteerd. Denk bijvoorbeeld aan verkrachting, incest, sadisme, masochisme, voyeurisme en exhibitionisme. Door de seksuele revolutie zijn bepaalde seksuele voorkeuren die vroeger als ‘pervers’ werden beschouwd, waaronder homoseksualiteit, inmiddels geaccepteerd als normaal seksueel gedrag van de mens.

  • Het sekskasteel van Marquis de Sade

Marquis de Sade (1740-1814) was een Franse aristocraat, schrijven en revolutionair. Hij is vooral bekend om zijn voor die tijd zeer seksueel getinte werken, hetgeen als ongehoord werd beschouwd. Zijn erotische boeken staan vol met ongewone seksuele praktijken. Zo schreef De Sade onder andere over het gevangen houden van een prostituee in een heus kasteel voor zijn seksuele bevrediging. Zoals het een ‘goede echtgenot’ betaamt hielp De Sade’s vrouw met het ontvoeren van seksslaven in het kasteel, zowel mannen als vrouwen. de stroom aan seksslaven in het kasteel draaiende te houden. Zijn aparte seksuele voorkeuren bleven niet ongemerkt. De Sade bracht maar liefst 32 jaar door in het gekkenhuis vanwege zijn obscene werken.

Links: Marquis de Sade geportretteerd door H. Biberstein in   'L'Œuvre du marquis de Sade' (1912). Rechts: 'Justine', een van de werken waarvoor hij werd veroordeeld (bron: Wikimedia)

Links: Marquis de Sade geportretteerd door H. Biberstein in ‘L’Œuvre du marquis de Sade’ (1912). Rechts: ‘Justine’, een van de werken waarvoor hij werd veroordeeld (bron: Wikimedia)

  • Het masochisme van Jean Jacques Rosseau

Jean Jacques Rousseau (bron: Wikimedia)

Jean Jacques Rousseau (bron: Wikimedia)

De Franse filosoof Jean Jacques Rosseau (1712-1778) heeft met zijn baanbrekende werken zeer veel invloed gehad op de literatuur, pedagogiek en politiek. Naast zijn genialiteit raakte hij echter op een vrij aparte manier opgewonden: door geslagen te worden. Deze seksuele voorkeur stamde uit zijn jeugd, toen hij regelmatig werd geslagen door de school directrice.  “Who would believe that this childhood punishment, received at the age of eight from a maiden laiden of thirty, would have determined my tastes, my desires, my passions, my me, for the rest of my live?” schreef Rousseau over zichzelf.

  • Albert Einstein trouwde met zijn nichtje

Een van de beroemdste wetenschappers allertijden is ongetwijfeld Albert Einstein (1879-1955). Zijn relativiteitstheorie veranderde de wetenschapswereld voorgoed. ‘De vader van de moderne natuurkunde’ experimenteerde ook graag tussen de lakens. Hij trouwde twee keer, maar zocht zijn pleziertjes regelmatig buiten de deur. Na het mislukken van zijn eerste huwelijk trouwde Einstein in 1919 zelfs met zijn nichtje Elsa. Uit brieven blijkt echter dat hij ook een avontuurtje beleefde met haar jongere zus. In een brief aan Elsa schreef hij:  “You can’t blame me; we were young and she was willing.” Na een ziekbed overleed Elsa in 1936. Albert bleef niet eenzaam en alleen achter: tot zijn dood in 1955 had hij veel vriendinnen. Hij deelde zijn natuurkundige theorieën onder andere graag met het nichtje van zijn beste vriend. Overigens is Albert Einstein niet het enige historische figuur dat trouwde met een familielid. Ook Jesse James, Franklin D. Roosevelt en Johann Sebastian Bach trouwden met hun (achter)nichtjes.

Albert Einstein en zijn vrouw en nichtje Elsa (bron: Wikimedia)

Albert Einstein en zijn vrouw en nichtje Elsa (bron: Wikimedia)

  • De bizarre brieven van Mozart

Als Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) niet werkte aan een van zijn muzikale meesterwerken, schreef hij graag brieven aan zijn nichtje. Historici betwijfelen of ze een affaire met elkaar hadden, maar de inhoud van hun correspondentie is opmerkelijk. Zo schreef Mozart op 5 november 1777: “Oh my ass burns like fire! What on earth is the meaning of this? Maybe muck wants to come out? Yes, yes muck, I know you, I see you, I taste you’. Biograaf Philippe Sollars schrijft in het boek ‘Mysterious Mozart’ dat de familie Mozart nogal ongebruikelijke brieven naar elkaar schreef. Zo schreef Mozart onder andere het volgende aan zijn moeder:

“Adio ben mio. stay well in body and mind / and try to kiss your own behind. / I wish you a good night / shit in bed with all your might, / it’s already past one, so now you can make your own rhymes”

Wolfgang Amadeus Mozart schreef naast muziekstukken ook graag aparte brieven... (bron: Wikimedia)

Wolfgang Amadeus Mozart schreef naast muziekstukken ook graag aparte brieven… (bron: Wikimedia)

  • Lawrence of Arabia’s seksuele avonturen in de woestijn

T.E._Lawrence_With_Lawrence_in_Arabia

Lawrence of Arabia (bron: Wikimedia)

De Britse luitenant Thomas Edward Lawrence (1888-1935), beter bekend als “Lawrence of Arabia”, speelde een belangrijke rol in de strijd van de Arabieren tegen de Ottomanen. Hij was een populaire auteur, talentvolle staatsman en een oorlogsheld. “Lawrence of Arabia” is bovendien een de meest succesvolle films allertijden. Uit zijn autobiografie The Seven Pillars of Wisdom uit 1922 schreef hij echter openhartig over zijn seksuele ervaringen in de woestijn. Zo liet hij zich in de tent in de woestijn graag slaan met een stok door een man genaamd John Bruce. Vervolgens beschreef Lawrence gedetailleerd welk genot dit hem opleverde. Ook schreef hij eens ontvoerd en verkracht te zijn door de Turken. Het hoofdstuk is zeer gedetailleerd en schokkend. Historici betwijfelen echter of deze gebeurtenis daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het zou ook een stukje erotische fictie van de beste man zelf geweest kunnen zijn.

Lees meer in de Schandalige seks! Historiën special

  • Bronnen:

– Lawrence, T.E. Seven Pillars of Wisdom. Hertfordshire: Wordsworth Editions, 1997.
Love, B. The Encyclopedia of Unusual Sex Practices. Verenigd Koninkrijk: Abacus, 2002.
– Ohanian, H.C. Einstein’s Mistakes: The Human Failings of a Genius. Londen en New York: W.W Norton & Company, 2008.
– Rousseau, J.J, C. Kelly en R.D Masters. The Confessions and Correspondence, Including the Letters to Malesherbes. Darthmouth: Darthmouth Priting Co, 1995.
– Schaeffer, N. The Marquis de Sade: A Life. Cambridge: Harvard University Press, 2001.
– Sollers, P. en A.K Mortimer. Mysterious Mozart. Chicago: University of Illinois Press, 2010.
– Rao, M. Mozart’s dirty letters, in: The Huffington Post, 7 mei 2012.

https://www.youtube.com/watch?v=jPLnpuiaukE

[bol_product_links block_id=”bol_560fac283fa7b_selected-products” products=”9200000033296235,1001004008180464,9200000008625587,1001004001085421″ name=”seks” sub_id=”” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”408″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!