President John F. Kennedy

Op 22 november 1963 wordt de Amerikaanse president John F. Kennedy tijdens een bezoek aan Dallas, Texas neergeschoten. De snelle conclusie : Lee Harvey Oswald heeft het gedaan. Een mythe is geboren… en gestorven. John Fitzgerald Kennedy werd in 1917 geboren in Brookline, Massachusetts. Hij was het tweede kind in het gezin van vader Joseph Patrick Kennedy (1888-1969). Deze katholiek-Ierse zakenman had van af het prille begin reeds gehoopt dat zijn kinderen, naast John waren dat Joseph jr., Robert (Bobby) en Edward, een politieke carriëre zouden ontplooien. Zelf was hij een tijdje ambassadeur van de Verenigde Staten geweest in Londen. Vooral zijn oudste zoon, Joseph jr. stimuleerde hij om president van de Verenigde Staten te worden.
President John F. Kennedy. Bron: wikimedia commons

President John F. Kennedy. Bron: wikimedia commons

John studeerde in 1935 aan Princeton University en een jaar later aan de Harvard University. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in het leger en werd hij gestationeerd in de Stille Oceaan. Hij werd na de oorlog onderscheiden met de US Navy en Marine Corps Medal.

Zijn oudste broer, Joseph jr. kwam om tijdens de oorlog. Dit was voor John een belangrijk moment in zijn carrière omdat het resultaat hiervan was dat zijn vader vanaf toen zijn ambitie om een zoon als president van de V.S. te hebben op John richtte.

Kennedy als verslaggever

John werkte tijdelijk als als verslaggever bij de uitgever Hearst, maar werd op 29-jarige leeftijd voor het House of Representatives gekozen. Hij diende hier drie termijnen en won in 1952 de verkiezing voor de functie van senator van Massachusetts. Een jaar later trouwde hij met Jacqueline Lee Bouvier (1929-1994).

In 1960 maakte Kennedy bekend, dat hij zich verkiesbaar zou stellen voor de presidentsverkiezingen. Hij werd genomineerd door de Democraten en koos Johnson als running mate. In een nek aan nek race versloeg hij Richard Nixon, mede door een zeer succesvol (en allereerste) televisedebat tussen de beide kandidaten.

President Kennedy

Kennedy werd als kersverse president meteen in het diepe gegooid toen hij meteen werd geconfronteerd met de Varkensbaai-invasie in Cuba. Deze operatie was reeds door zijn voorganger in de startblokken gezet. Kennedy, onder druk gezet door de CIA en het leger gaf toestemming voor deze operatie wat uitliep op een fiasco. Dit deed zijn imago weinig goeds.

Ook de topconferentie met de Russische leider Chroetsjov in Wenen liep ongunstig voor hem. Chroesjtsjov zag Kennedy als een onervaren en zwakke leider en verwachtte in het kader van het Varkensbaai-incident en het neer schieten van de Amerikaanse U2 boven het Russische grondgebied, dat hij heel ver kon gaan met het overbluffen van Kennedy.

Een U2 spionagevliegtuig. De Amerikaanse piloot Francis Gary Powers werd op 1 mei 1960 neergehaald in een toestel van dit type. Hij overleefde, maar werd gevangengenomen en werd tot 10 jaar gevangenis en dwangarbeid veroordeeld.  Na twee jaar gevangenschap werd hij geruild tegen een Russische spion. Bron: wikimedia commons

Een U2 spionagevliegtuig. De Amerikaanse piloot Francis Gary Powers werd op 1 mei 1960 neergehaald in een toestel van dit type. Hij overleefde, maar werd gevangengenomen en werd tot 10 jaar gevangenis en dwangarbeid veroordeeld. Na twee jaar gevangenschap werd hij geruild tegen een Russische spion. Bron: wikimedia commons

In augustus 1961 werd de Berlijnse Muur gebouwd en omdat een echte reactie uit het Westen uitbleef versterkte dit bij Chroetsjov het idee dat Kennedy als president niets voorstelde. De ultieme testcase voor Kennedy kwam in 1962.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iYEdRiBPDXQ[/youtube]

Ich bin ein Berliner (“Ik ben een Berlijner”) is een citaat uit een toespraak die de Amerikaanse president John F. Kennedy op 26 juni 1963 in West-Berlijn hield.

Kennedy en de Cubacrisis

In 1962 ontdekten spionagevliegtuigen de opbouw van nucleaire raketbases op Cuba. Zes dagen later, op 22 oktober, kondigde Kennedy op de televisie aan dat de Sovjet Unie onmiddellijk moest stoppen met het verschepen van de wapens en de al gebouwde installaties moest afbreken. Ook kondigde hij een zeeblokkade van het eiland aan. De Amerikaanse luchtmacht was klaar om aan te vallen met kernwapens. En in de kranten werd geschreven over een naderende catastrofe. Deze Cubacrisis duurde dertien dagen en resulteerde in het Russische besluit om af te zien van het plaatsen van kernwapens op Cuba in ruil voor de Amerikaanse terugtrekking van kernwapens langs de Turkse grenzen en de belofte Cuba met rust te laten. Dit werd in het geheim afgesproken.

De Cubacrisis vormde het hoogtepunt van de Koude Oorlog, nog nooit stond de wereld zo dichtbij een kernoorlog. Maar Kennedy had geleerd van de Varkensbaai en besloten om niet klakkeloos op de meningen en adviezen van de militairen uit te gaan en de diplomatie een kans te geven.

Kennedy is vooral bekend geworden om zijn buitenlandse politiek, dit was ook de spil van zijn regering. Zijn binnenlandse politiek was dan ook beperkt en kon hij weinig betekenen op economisch gebied of op het gebied van de segregatie. Desondanks wordt hij binnen de Amerikaanse zwarte gemeenschap nog altijd als een held gezien.

Kennedy privé

In de loop der jaren is steeds meer informatie boven tafel gekomen over het karakter en het privéleven van de president. Zo leed hij aan verschillende kwalen en was hij verslaafd aan amfetaminen. Hiermee zou het vaak risicovolle beleid van de president uit verklaard kunnen worden. Ook is steeds meer bekend geworden dat de seksuele uitspattingen van president Clinton niet op zichzelf stonden, John F. Kennedy kon er ook wat van. Ook dit seksleven wordt dikwijls geweten aan het drugsgebruik van de president.

De moord op John F. Kennedy

Op 22 november 1963 werd John F. Kennedy tijdens een bezoek aan Dallas (Texas) neergeschoten. De conclusie was al gauw getrokken: Lee Harvey Oswald heeft het gedaan en hij heeft het alleen gedaan. Toch waren er zoveel tegenstrijdigheden in de feiten, bewijzen en getuigenverklaringen dat de moord tot op de dag van vandaag gehuld blijft in nevelen. Duizenden complot theorieën bestaan er variërend van een moordaanslag door de KGB en ontevreden Cubaanse ballingen tot aan de CIA en zelfmoord!! De waarheid zal zoals altijd wel in het midden liggen.

Al deze gebeurtenissen en geheime geschiedenissen maken de president al een bijzonder en opmerkelijk figuur binnen de Amerikaanse geschiedenis en vooral in de geschiedenis van de twintigste eeuw, zijn dood voegt daar een geheel nieuwe dimensie aan toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!