Presser: Tachtigjarige oorlog

Naast vele deelstudies, verschenen in de twintigste eeuw ook enkele standaardwerken over de Tachtigjarige oorlog waaronder die van de Amsterdamse historicus Jacques Presser (1899-1970).

presser-tachtigjarige-oorlog

De Tachtigjarige oorlog staat nog steeds bekend als de periode dat de noordelijke Nederlanden zich wisten te bevrijden van een koning uit den vreemde. De strijd tegen de Spaanse koning Filips II was er een voor vrijheid van vaderland en godsdienst. En vader des vaderlands Willem van Oranje liet zelfs het leven in die strijd.

Mystificatie auteursnaam

In de twintigste eeuw is er in ieder geval onder historici een genuanceerder beeld ontstaan van deze vrijheidsstrijd. Naast vele deelstudies, verschenen enkele standaardwerken waaronder die van de Amsterdamse historicus Jacques Presser (1899-1970). De eerste druk van zijn De Tachtigjarige oorlog verscheen in 1941, een tijd dat er met enige weemoed omgekeken kon worden naar de vrijheid. In tegenstelling tot veel van zijn voorgangers wees hij niet een  specifieke oorzaak aan voor de opstand, maar zag deze als een gevolg van meerdere oorzaken.

De eerste druk van het boek werd gepubliceerd onder de naam van een van de medeauteurs B.W. Schaper. Dat leek een stuk verstandiger dan de joodse naam Presser op de kaft. Na de oorlog kon die mystificatie worden opgeheven. De publicatie kende een aantal herdrukken. Vooral de tweedelige pocketreeks van uitgeverij Elsevier van De Tachtigjarige oorlog is antiquarisch te verkrijgen.

Presser, J.,

De Tachtigjarige oorlog

(1941)
Met medewerking van J. Romein, A.C.J. de Vrankrijker, R.E.J. Weber en J.W. Wijn
Elsevier Pocket A 93 en A 94 (vierde druk)

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!