Prinses Marianne, 1810-1883

Op 9 mei 1810 werd prinses Marianne geboren, de dochter van de latere koningin Willem I. 2010, het tweehonderdste geboortejaar van Marianne is natuurlijk een uitgelezen moment om aandacht te schenken aan deze Oranjeprinses.

 

Prinses Marianne door Theodoor Hildebrandt.

Prinses Marianne (1810-1883) door Theodoor Hildebrandt (1810-1883). Ver. Oranje-Nassau museum; ansichtkaart auteur.

Op 9 mei 1810 werd prinses Marianne geboren, de dochter van de latere koningin Willem I. 2010, het tweehonderdste geboortejaar van Marianne is natuurlijk een uitgelezen moment om aandacht te schenken aan deze Oranjeprinses. Een prinses van wie een romantisch beeld bestaat van vrijgevochtenheid en zelfs losbandigheid. Hoewel dit laatste meer het gevolg is van slecht historisch onderzoek.

Johannes van Rossum

Ook in de televisiedramaserie De Troon (2010) zette actrice Bracha van Doesburg een feministe-avant-la-lettre neer. Dat prinses Marianne samen met haar persoonlijk secretaris Johannes van Rossum ervandoor ging, maar nooit in het huwelijk trad, heeft al veel auteurs beziggehouden. En deze auteurs, voornamelijk romanciers,  hebben zich niet altijd even druk gemaakt om de historische werkelijkheid.

Literatuur

In 2010 is aan de literatuurlijst een aantal titels toegevoegd, waaronder het rijk geïllustreerde Prinses Marianne, een leven van liefde en kunst en het goed verzorgde Prinses Marianne, de biografie van een vrijgevochten Oranjeprinses van Arnout van Cruyningen.

Voorburg

In Nederland zijn ook nog een aantal tastbare lieux de memoires, zoals het standbeeld voor de Oude Kerk in Voorburg. In deze kerk had zij een eigen bank en in plaats zelf verbleef zij op haar buitenplaats Rusthof. Vanaf 1855 was zij officieel ingezetene van Voorburg.

Maar toch was Marianne bovenal een Europeaan. Zij verbleef vele jaren in Pruisen, Oostenrijk en Rome. Op 29 mei 1883 overleed zij in kasteel Reinhartshausen en werd begraven in Erbach. Zij werd bijgezet in het graf waar haar geliefde Johannes van Rossum al rustte (zij het naamloos) en op haar wachtte.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!