Prinses Marianne, liefde en kunst

Prinses Marianne 1810-1883, een leven van liefde en kunst is een rijk geïllustreerd werk. De auteurs zijn Kees van der Leer en Tiny de Liefde-van Brakel.

prinses marianne, leven van liefde en kunst

Kees van der Leer neemt de ‘liefde’ voor zijn rekening. Van der Leer publiceerde in 1998 al een boek over prinses Marianne: Marianne, trouw tot in de dood. In een interview zei hij destijds dat hij werd “meegesleurd door de dramatiek van haar leven.” Hij rekende in dat boek af met de “roddel en achterklap”die geregeld over Marianne is verteld, namelijk dat zij erotische feestjes zou organiseren op haar Voorburgse buitenplaats.

Huwelijk prins Albert van Pruisen

Een aantal van de foto’s, het motief van de auteur om zich in Marianne te verdiepen en zelfs tekst, dateren van dat eerdere onderzoek. Dat motief was een oude grafsteen in Voorburg, waar volgens Van der Leer de eerste liefde van Johannes van Rossum rust. Johannes, die Marianne de liefde schonk, die zij in haar huwelijk met haar neef prins Albert van Pruisen, niet kreeg. Van der Leer besteedt relatief gezien veel aandacht aan die jaren met Johannes, en de latere jaren van haar leven toen zij meer in Nederland verbleef dan voorheen. Een complete biografie zoals de publicatie van Arnout van Cruyningen is dit niet.

Kunstverzameling

Tiny de Liefde-van Brakel beschrijft de kunst die prinses Marianne om zich heen heeft verzameld. Ook is er menig schilderij waarop de prinses zelf prijkt. Op enkele wordt zij afgebeeld tegen een klassieke achtergrond; een stijl waarvan zij houdt getuige ook de collectie van de prinses. “Op haar reizen naar Italië is zij geobsedeerd door de schoonheid in de kunst”, aldus De Liefde-van Brakel. Ook het interieur van de museumvleugel van haar paleis Reinhartshausen doet de klassieken eer aan.

Oranjestamboom

Beide auteurs hebben een goed leesbaar verhaal geschreven. De illustraties zijn talrijk en van sublieme kwaliteit. Als bijlagen plattegronden van haar buitenplaatsen, een indeling van de catalogus van haar bibliotheek en fragmenten uit Oranjestamboom. Prinses Marianne, een liefde van liefde en kunst nodigt gewoonweg uit om door te bladeren en te kijken naar die krachtige vrouw op schilderij en foto.

Kees van der Leer en Tiny de Liefde-Van Brakel
Prinses Marianne 1810-1883, een leven van liefde en kunst
(Zwolle 2010)
ISBN 978 90 400 7678 7, € 29,95
Waanders Uitgeverij

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!