Quaco, Leven in slavernij in strip

Wist een Afrikaanse slaaf in de 17e, 18e eeuw waar hij heenging? Wat slavernij betekende?
quaco-leven-in-slavernijWeggerukt uit je omgeving. Onverwachts. Na dagen lopen zie je de zee. Witte mensen. En schepen met grote witte doeken. Niemand vertelt wat er gebeurt. Wat er nog zal gebeuren. Ook je lotgenoten weten van niets. Eenmaal aan boord overkomen de ontberingen je als vanzelf: de hongersnood, de erbarmelijke slaapplaatsen, de keuringen door de witte mannen. En waar je heengaat: geen idee.

Gescheiden van familie

Het zijn de eerste pagina’s van Quaco, Leven in slavernij die de lezer razendsnel meenemen in de reeks onverwachte gebeurtenissen die de Afrikaanse jongen Quaco overkomen. Hij weet nog van niets als hij samen met zijn broertjes jagertje speelt. Een paar pagina’s verder is hij ruw van zijn familie gescheiden. Zijn hele leven kijkt Quaco uit naar zijn broertje.
De eerste keer dat ik het stripboek Quaco las, kwamen de eerste pagina’s me wat onsamenhangend over. Erover nadenkend brengen deze razendsnelle verlopende gebeurtenissen het gevoel over van wat slaven doormaakten.

Paramaribo en verder

Voor Quaco eindigt de overtocht op het slavenschip in Paramaribo. Zijn reis gaat verder als hij het bezit wordt van kapitein Stedman. Met hem voert hij langs plantages en trekt hij ten strijde tegen opstandelingen. En ondertussen kijkt hij altijd en overal uit naar zijn broertje. Hij houdt hoop. Ondanks de zoektocht naar zijn familie is dit stripverhaal geen tearjerker. Het is zelfs lastig om veel empathie op te brengen voor Quaco. Daarvoor is het verhaal nogal feitelijk opgesteld. Is dat een tekortkoming? Op zich niet. Het is gemakkelijk genoeg om over slavernij een emotioneel verhaal te maken. De terloopse manier waarop gruwelijkheden aandacht krijgen hebben m.i. een krachtiger impact. Een voorbeeld daarvan is de dialoog die kapitein Medman voert met een plantagehouder. Tijdens de rondleiding voelt Medman de hitte. De plantagehouder legt uit: “Hier wordt de suiker gekookt. Daarna wordt die verpakt en verscheept.” Aan de rechterkant is een geketende slaaf te zien, tegen de kantlijn aan. “En soms wordt hier iemand gestraft.” Drie vonkjes springen het beeld in. De straf laat zich raden.

Educatief geschiedenisstripboek

Auteur Ineke Mok heeft gekozen voor een beschouwende blik. Zij heeft zich daarvoor gebaseerd op historische bronnen. De tekenstijl van Eric Heuvel past prima bij het verhaal. Met zijn werk voor projecten over de bezetting, de jodenvervolging en Nederlands-Indië is hij zeker een specialist te noemen op het gebied van het educatieve geschiedenisstripboek. Van Quaco, Leven in slavernij is ook een editie voor het onderwijs te bestellen.

Quaco, Leven in slavernij
Eric Heuvel tekeningen; Ineke Mok initiatief, onderzoek en scenario
(Zutphen 2015)
ISBN 9789057309595, € 8,95
Walburg Pers

[bol_product_links block_id=”bol_55bb4b50007f3_selected-products” products=”9200000036494854″ name=”Quaco, Leven in slavernij” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!