RMO opent afdeling Archeologie van Nederland

Op 13 januari 2011 opent Willem-Alexander de geheel vernieuwde afdeling ‘Archeologie van Nederland’ van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Zijn oudgrootvader, koning Willem I, initieerde het museum in 1818. Inmiddels heeft het de grootste archeologische collectie van het land.

PERSBERICHT

Met deze nieuwe afdeling is het Rijksmuseum van Oudheden de enige plaats in Nederland met een totaaloverzicht van de geschiedenis van de Lage Landen, van prehistorie tot gisteren.

Lint van geschiedenis

Voor ‘Archeologie van Nederland’ hebben de zalen een ware metamorfose ondergaan. Blikvanger in de ruimte is een manshoog wit ‘lint’ van 120-meter lang, dat als een tijdlijn van 300.000 jaar door de zalen golft. Bezoekers lopen met de bochten mee, onder het lint door en uiteindelijk er overheen. Het lint is tevens de drager van teksten, reliëfs, filmpjes en vitrines met in totaal zo’n 2000 voorwerpen uit alle provincies.

Bewoningsgeschiedenis

In de opstelling ligt de nadruk niet op de objecten zelf, maar juist op de bewoningsgeschiedenis van de plaatsen waar ze gevonden zijn. Die vormen zo een keten van representatieve archeologische verhalen uit de lange Nederlandse geschiedenis, afkomstig uit voor iedereen herkenbare plekken in het land. Deze verhalen zijn gebaseerd op nieuw onderzoek en wetenschappelijk volledig up-to-date.
Onder de getoonde voorwerpen bevinden zich klassiekers als het ‘Vorstengraf van Oss’ (700-550 v. Chr.) en de ‘Vikingschat uit Wieringen’ (ca. 850 na Chr.). Ook zijn vele actuele en onverwachte vondsten te zien. Zo komt de bezoeker ‘Krijn’ tegen (de eerste Nederlandse Neanderthaler), een haard die 11.500 jaar geleden voor het laatst brandde, een compleet 15de-eeuws schip, een mijlpaal uit de tijd van Karel de Vijfde en de tandenborstel van een Duitse luchtmachtofficier uit de Tweede Wereldoorlog.

Multimedia

In de zalen is veelvuldig gebruik gemaakt van bewegend beeld, geluid en multimedia. Bij enkele vindplaatsen kan de bezoeker vanuit Google Earth inzoomen op de opgraving en vervolgens rondkijken in het verleden. Ook zijn er interactieve ‘ontmoetingsplaatsen’ waar bewoners uit de prehistorie, de Middeleeuwen en de 16de eeuw vertellen over hun dagelijks leven. Voor kinderen is er een route van vijf verborgen slaapplaatsen, waar zij kunnen ervaren hoe hun ‘slaapkamer’ eruit zou hebben gezien bij rendierjagers, bronstijdboeren, Romeinen, Vikingen en ridders.

'Archeologie van Nederland' in Rijksmuseum van Oudheden

‘Archeologie van Nederland’ in Rijksmuseum van Oudheden, RMO.

Romeinen

Hoewel elders in het museum sinds 2001 een complete afdeling over Romeins Nederland te zien is, komt de Romeinse tijd ook in de nieuwe opstelling aan bod, waarbij tevens aandacht is voor de gebieden waar nooit een Romein geweest is. Tot slot is een klein deel van de afdeling bedoeld voor tijdelijke exposities over Nederlandse archeologie. De eerste tentoonstelling, die ook op 13 januari opent, gaat over de vergulde Romeinse ‘Peelhelm’ die 100 jaar geleden is gevonden.

De vernieuwingen zijn financieel mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, de BankGiro Loterij, die het museum sinds voorjaar 2010 steunt, en het VSB Fonds. De totale kosten van het verbouwings- en vernieuwingsproject bedroegen 1,3 miljoen euro.

In de nieuwe presentatie zijn tevens bruiklenen te zien uit: Fries Museum, Leeuwarden; Gemeente Eindhoven, dienst Archeologie; Gemeente Groningen, Stichting Monument en Materiaal; Gemeente Utrecht (collectie PUG); Gemeente Vlaardingen (VLAK); Gemeente Zwolle, dienst Archeologie; Jan Glimmerveen, Den Haag; Jan Meulmeester, Middelburg; Luc Anthonis, Bouwel (B); Museum Flehite, Amersfoort; Natuurhistorisch Museum, Maastricht; Provincie Zuid-Holland, depot Alphen aan den Rijn; Rijksmuseum, Amsterdam; Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, depot Middelburg.

Historiën was bij de opening. Bekijk de video hier.

[bol_product_links block_id=”bol_566c320c2549e_selected-products” products=”1001004006537893,1001004001572837″ name=”Archeologie van Nederland” sub_id=”” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!