Roman De kaart van de tijd
De kaart van de tijd is een briljante roman. Een historische roman, want de Spaanse auteur Félix J. Palma laat het verhaal afspelen in negentiende-eeuws Londen.
De tijd van Jack the Ripper en de schrijver H.G. Wells. Maar eigenlijk is het een verhaal van alle tijden aangezien reizen door de tijd centraal staat.
Tijdmachine
Wells, de grondlegger van het science-fictiongenre, heeft aanvankelijk een bijrol in het verhaal, maar hij ontpopt zich langzaam maar zeker als de hoofdpersoon. Wells (1866-1946) schrijft in 1895 De tijdmachine. Hij wordt gezien als autoriteit op het gebied van het tijdreizen. De personages uit de eerste twee delen van De kaart van de tijd doen dan ook een beroep op Wells’ kennis over het reizen door de tijd en zijn schrijversgaven.
Tijdreizen
Auteur Palma “is gek op tijdreizen” en ziet zijn roman als eerbetoon ”aan de romans waarbij we in onze jeugd konden wegdromen”. De kaart van de tijd is geen jeugdliteratuur en erbij wegdromen is mij niet gegeven, maar je wordt wel het verhaal ingetrokken. De verbondenheid tussen de verschillende verhaallijnen is nergens geforceerd, maar subtiel komen deze bijeen. Het verhaal is complex, maar prikkelend en zo helder geschreven dat dit geen enkel obstakel vormt. Het vertaalwerk van Marleen Eijgenraam is zeker ook een compliment waard.
Het is februari 2011 als ik dit schrijf; ik zou graag een tijdreis maken naar 2012 om te zien of er nog een roman uitkomt die aan De kaart van de tijd kan tippen.
Félix J. Palma
De kaart van de tijd
(Amsterdam 2011)
Paperback, 576 pagina’s
ISBN 978 90 218 0320 3, € 24,95
Uitgeverij Sijthoff
Geef een reactie