De Romeinen, Langs de limes in de Lage Landen

Een nieuw deel in de serie Waar & Wanneer Geschiedenissen van uitgeverij Omniboek. En de tweede van de hand van Luit van der Tuuk. Hij reikte het eerste exemplaar van De Romeinen, Langs de limes in de Lage Landen uit op een bijeenkomst voorafgaande aan de Romeinenweek 2016.

Langs de limes in de Lage LandenTal van activiteiten zijn er in en na die week om de Romeinse geschiedenis van Nederland onder de aandacht te brengen en/of marketingtechnisch in te zetten. Dit boekje is een prettig leesbaar en goed betaalbare manier om je die geschiedenis (weer) eigen te maken.

Tongeren en Xanten

De opzet van Langs de limes in de Lage Landen is concentrisch; Van der Tuuk pelt de Romeinse geschiedenis af van groot-naar-klein. Hij zet eerst de –vooral politieke- geschiedenis van het Romeinse Rijk uiteen. Het volgende hoofdstuk is ‘De Romeinen in onze streken’. Juist omdat we weten dat hedendaagse grenzen nog niet bestonden in de Romeinse tijd blikt Van der Tuuk over de Nederlandse grenzen heen. En dat is maar goed ook want het is zonde om de rijke archeologische vondsten in Tongeren te missen of foto’s van de gereconstrueerde gebouwen in Xanten, Duitsland niet te gebruiken.

Limes

Vervolgens spitst hij toe op de drukst gebruikte zone uit de Romeinse tijd in deze streken: de limes. Deze rijksgrens werd in onze gebieden gevormd door de Rijn. “Halverwege de eerste eeuw trokken de Romeinen zich achter de Rijn terug. De rivier werd de nieuwe rijksgrens waarlangs zij een gordel van militaire versterkingen bouwden.” “Infrastructuur, graven en bouwen, daar waren ze goed in. En de Romeinse bevelhebbers hielden van rechte lijnen.” Het hoofdstuk bestaat voor een groot deel uit beschrijvingen van forten en plaatsen die langs deze grens lagen.

Romeinenweek

In 2018 verscheen een herdruk: De Romeinse limes.

De citaten hierboven kenmerken wat mij betreft de teksten in De Romeinen, Langs de limes in de Lage Landen: duidelijk beschrijvend en toch luchtig. Citaten van Romeinse schrijvers en kaderteksten zorgen voor verdieping. Zoals andere boekjes in de serie is het rijk geïllustreerd en kent het een uitklapomslag waarop in dit geval de volledige limes is te zien, verschillende kaartjes van het Romeinse Rijk en van de volken in onze streken. Dat maakt dat het boekje –hoe klein van omvang ook- een compleet beeld geeft van deze periode in de geschiedenis. Een periode die –al dan niet in de Romeinenweek- geen aandacht tekortkomt.

Herdruk 2018

In 2018 kreeg de reeks Waar & Wanneer een metamorfose. De boekjes zijn boeken geworden. De opzet -rijk geïllustreerd en toegankelijk geschreven- is gebleven. De Romeinse limes, De grenzen van het Rijk in de Lage Landen verscheen als herdruk van De Romeinen, Langs de limes in de Lage Landen.

Luit van der Tuuk

De Romeinen, Langs de limes in de Lage Landen

Waar & Wanneer Geschiedenissen
(Utrecht 2016)
ISBN 9789401907637, 192 p.
Omniboek

Lees de recensie over De Vikingtijd, Op zoek naar de Noormannen in Nederland en België van Luit van der Tuuk.

[bol_product_links block_id=”bol_5729002723d89_selected-products” products=”9200000051926297″ name=”Langs de limes in de Lage Landen” sub_id=”Luit van der Tuuk” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”ED1000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFA012″ border_color=”D25400″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

1 Reactie op De Romeinen, Langs de limes in de Lage Landen

Schrijf je in voor TOEN!