Romeinen rondom het Domplein

EINDELIJK! Een boek over Romeinen rondom het Domplein. Utrecht staat dit jaar helemaal in het teken van de Romeinen. Met de opening van DOMunder kan iedereen oog in oog staan met de opeenvolgende Romeinse forten die daar tweeduizend jaar geleden stonden. 

romeinen_domplein

Eindelijk! Het nieuwe boek over romeinen rondom het Domplein! bron: Ester Smit

 Utrecht en de Romeinen

Gelukkig zijn er veel boeken over de geschiedenis van Utrecht geschrevenen, maar nog nooit een boek over Romeinen rondom het Domplein. Nu is dat boek bij de Utrechtse boekhandels en via romeinenrondomhetdomplein@gmail.com te koop.

Op 18 september was de presentatie van het boek Romeinen rondom het Domplein, beproef, bewandel, bewonder. De nieuwsgierige toerist en de Utrechtenaar kan zich nu nog beter inleven in de wereld van de Romeinse soldaten. In het door historica Ester Smit geschreven ‘beleefboek’ staan zelfs recepten die twee millennia geleden werden gebruikt zodat de liefhebber zich in de keuken zelf een Romein kan wanen.

Lezen, wandelen, speuren, koken

In Romeinen rondom het Domplein, beproef, bewandel, bewonder maakt de lezer kennis met het vroegste verleden van de stad. Ester Smit beschrijft uitvoerig wat de Romeinen hier deden, waar ze woonden en wat ze aten. Aan de hand van een wandeling kan iedereen de Romeinse historie beleven. De wandeling voert langs plekken in de stad waar de Romeinse geschiedenis nog zichtbaar en voelbaar is. De jongste Romeinenliefhebbers kunnen een speurtocht maken (die ook leuk is voor volwassenen).

Behalve een geschiedenisboek, een wandelgids met speurtocht is Romeinen rondom het Domplein een beleefboek. De wandeling gaat langs plekken waar de Romeinen in het Utrechtse centrum leefden. Op basis van originele recepten met ingrediënten die nog altijd verkrijgbaar zijn kan de lezer Romeinse gerechten bereiden en proeven.

 Over Ester Smit

Ester Smit is als historica werkzaam in de erfgoedsector. Onder de bedrijfsnaam Op avontuur met geschiedenis publiceert zij regelmatig over diverse historische onderwerpen. In 2010 werd het boek over oorlogsaffiches De propagandaoorlog waarvan zij coauteur was, genomineerd voor het Overijssels Boek van het Jaar.

 

Ester Smit

Romeinen rondom het Domplein, beproef, bewandel, bewonder

Utrecht, 2014

ISBN 978-90-822482-0-3 / 140 p. / rijk geïllustreerd / € 19,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en VVV Utrecht (Domplein 9 Utrecht) of via romeinenrondomhetdomplein@gmail.com (met een zoen van de auteur).

Schrijf je in voor TOEN!