Romeinendag in wijkcentrum De Biezantijn Nijmegen

Op 1 mei, Romeinendag, veroveren gladiatoren het wijkcentrum in Nijmegen-West: De Biezantijn. Activiteiten voor iedereen tijdens de Romeinenweek.

Romeinendag

Gladiatoren op mozaïek, Römerhalle, Bad Kreuznach, Duitsland. Foto genomen door Carole Raddato op 18 november 2012. Bron: flickr, creative commons.

Wat?

Romeinendag. In Nijmegen-West lag 2000 jaar geleden een grote Romeinse stad, Ulpia Noviomagus. Mogelijk bevond zich daar ook een amfitheater waar gladiatoren vochten. Gemeente Nijmegen nodigt bezoekers aan de Romeinendag uit om mee te denken over waar deze arena precies gelegen zou kunnen hebben. Dit gebeurt aan de hand van een metersgrote kaart waarop de opgegraven gebouwen uit Nijmegen-West zichtbaar zijn. Gladiatoren demonstreren hoe het er 2000 jaar geleden in de arena’s van het Romeinse Rijk aan toe ging.

Onder leiding van archeologen van gemeente Nijmegen, leden van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Archeohotspot Nijmegen kunnen bezoekers zelf aan de slag als archeoloog. Romeinse vondsten komen tot leven, scherven worden weer servies en Romeins Nijmegen krijgt een gezicht. Er zijn leuke doe-activiteiten voor jong en oud om kennis te maken met Romeinse vondsten en er is een archeologisch spreekuur.

Het archeologisch programma is omlijst met Romeinse kinderactiviteiten, een rondleiding door Romeins Nijmegen-West en een hapje uit de Romeinse keuken. Bovendien kunnen bezoekers in de bibliotheek in de Biezantijn een uitdagende Romeinenquiz doen en Romeinse spellen spelen. Ook draait er een documentaire en is er een uitgebreide leestafel met boeken over de Romeinen.

Waar?

Wijkcentrum De Biezantijn, Waterstraat 146 in Nijmegen

 

Wanneer?

Maandag 1 mei
13.00-17.00

Voor wie?

Jong en oud

Kosten

Gratis

Meer informatie Romeinendag

Persbericht gemeente Nijmegen