Romeinenweek op Historiën: de special

De Romeinen zijn terug! Van 30 april t/m 8 mei 2016 barst in het hele land de Romeinenweek los. Historiën draagt een antiek steentje bij aan deze week. Tijdens de Romeinenweek op Historiën zullen wij elke dag een nieuw artikel plaatsen over Romeinen. Onder andere over de restanten van Romeinse fortificaties in Nederland, Romeinse eetgewoontes en Bataafse hulptroepen.

Hou de komende week onze site in de gaten en like ons op Facebook om de nieuwste artikelen over Romeinen meteen te zien.

De Romeinse Limes

Julius Ceasar was de eerste Romeinse legerleider die rond 57 v.Chr. de Lage Landen bezocht. De verovering ging echter moeizaam, zodat hij zich na zes jaar terugtrok. Keizer Augustus en diens stiefzoon Drusus hadden later meer succes. Zo bouwde Drusus een versterking in Nijmegen.

Verder vestigden de Romeinen fortificaties langs de Rijn. Deze verdedigingslinie heet de Romeinse Limes en liep van west naar oost door het gebied dat nu Nederland is: van Den Haag, via Leiden en Utrecht door Arnhem. In de voetsporen van de Romeinse veldtochten is nog veel moois te zien.

Romeins eten

De Romeinen staan bekend om hun uitbundige vreetfestijnen. Maar klopt dit beeld eigenlijk wel als het gaat om de gemiddelde Romein? Wat aten ze echt?

In ieder geval lieten de Romeinse legioenen vele kruiden en recepten na die ons eten nog steeds beïnvloeden.

Bataven

In de Rijndelta, in het gebied dat nu bij Nederland hoort leefde de stam van de Bataven. Volgens de Romeinse geschiedschrijver Tacitus was deze stam de moedigste van deze hele regio. Geen wonder dat de Romeinen de Bataven (en met name hun ruiters) graag rekruteerden als hulptroepen. Zo vochten de Bataven in Brittannië voor de Romeinen.

Romeinenweek op Historiën

Bron en copyright: Historiën.

Romeinenweek op Historiën

Alle artikelen over Romeinen tijdens de week vind je in dit overzicht. Daar komt elke dag van de Romeinenweek iets nieuws bij.

Veel leesplezier!

De redactie

Schrijf je in voor TOEN!