Romeinse limes in nieuwe satellietbeelden

Een nieuw gereconstrueerd satellietbeeld van het limesgebied in Nederland staat vanaf september centraal in de tentoonstellingen in Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Centraal Museum in Utrecht.

romeinse_limes_nederland

Homepage van De Romeinse Limes in Nederland. 

De Romeinse Grens – de Limes -, het grootste archeologische monument in Nederland, krijgt volop aandacht in musea rond de Maand van de geschiedenis in oktober. Dit jaar heeft de Maand van de geschiedenis het thema Grenzen, en mag deze oudste grens van ons land vanzelfsprekend niet ontbreken. Twee  tentoonstellingen over de Limes zijn in gezamenlijkheid ontwikkeld: Gezichten van de Limes, de Romeinse Rijksgrens in Nederland in Museum Het Valkhof in Nijmegen en Geld van de Limes, de Romeinse Rijksgrens in Nederland in het Centraal Museum in Utrecht. Beiden zijn te bezichtigen van 2 september 2016 t/m 15 januari 2017.

Google-maps op zijn Romeins in twee musea

Een nieuw gereconstrueerd satellietbeeld van het limesgebied in Nederland is speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld door Olav Odé in samenwerking met tal van archeologen. Het staat vanaf september centraal in de tentoonstellingen in Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Centraal Museum in Utrecht. De kaart toont de oude loop van de rivieren, Rijn en Waal, en de vegetatie, op basis van de huidige wetenschappelijke kennis. Ook de bekende locaties van de forten en civiele nederzettingen zijn in beeld gebracht. Deze visualisatie brengt de Romeinse tijd dichter bij onze huidige tijd. Daarnaast zorgen reconstructies van militaire forten ervoor dat het publiek zich beter kan voorstellen hoe deze eruit zagen en hoe de Limes functioneerde. Bijzondere en waardevolle vondsten uit het limesgebied zullen in de tentoonstellingen te zien zijn: muntschatten en handelsproducten in het Centraal Museum en helmen van infanterie en cavaleriesoldaten in Museum Het Valkhof. De productie van de kaart is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De provincies Utrecht en Gelderland ondersteunen de totstandkoming van de tentoonstellingen.

Wat is de Romeinse Limes ?

De Romeinse Limes is de grens van het Romeinse Rijk en ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is op veel plaatsen toch zichtbaar gemaakt. De Rijn vormde in ons landschap een natuurlijke grens en bood daarnaast een logistiek voordeel als transportroute. Deze ‘natte limes’ loopt ook door het huidige Duitsland, gezamenlijk de Nedergermaanse Limes genoemd. Bijna vier eeuwen is deze grens onafgebroken en in vrede gebruikt. Dit heeft een archeologische schat nagelaten in onze bodem. Sporen van de oude rijksgrens zijn te vinden in onder meer museale collecties, themaparken en markeringen in het landschap en in steden. Funderingen van forten, wachttorens, kades, havens, badhuizen en voorraadschuren zijn gevonden. Er zijn delen van de limesweg opgegraven en maar liefst 22 schepen zijn geborgen. Nederland en Duitsland dragen de Nedergermaanse Limes voor als Werelderfgoed; hij staat op de voorlopige lijst, met een beoogde toelating in 2021.

Meer Limestentoonstellingen en activiteiten

In Castellum Hoge Woerd is vanaf september een tentoonstelling over 3000 jaar bewoning in Leidsche Rijn, waar de Romeinse periode ruim de aandacht krijgt. Castellum Hoge Woerd is gebouwd op de contouren van een Romeins fort dat aan de Limes lag. In Museum Hoge Woerd is het Romeinse schip De Meern 1 te zien, maar liefst 25 meter lang. Het panorama vanaf de wallen en de zogeheten ‘tijdvensters’ met monitors met 3D-reconstructies geven een verrassend beeld van een garnizoensstadje aan de Limes. In het archeologiehuis in Zuid-Holland, naast het Archeon, is van 7 juli t/m eind 2016 de expositie te bezichtigen Leven langs de Limes- Zwammerdam, waarin de spectaculaire vondst van een Romeinse boomstamkano te zien is, die na jaren terug keert in Zuid-Holland.

Kijk op www.romeinselimes.nl voor alle initiatieven, tentoonstellingen, collecties en activiteiten over de Romeinse Limes.

[bol_product_links block_id=”bol_578898c8c3232_selected-products” products=”9200000057010564,1001004002133728,9200000057795140,9200000055670423,9200000010161470,9200000030888068″ name=”limes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF8E1C” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!