Romeinse Veldtochten – sporen langs de limes in Nederland

We dalen af. Het wordt schemeriger. Hier is het gebeurd. Als we helemaal beneden zijn, zien we de resten liggen. Hier is een offer geplengd en wel 2000 jaar geleden, voor de Romeinse tijd, op een oude heilige plek. De Romeinen gebruiken de plek voor hun tempel.

In Nederland is het moeilijk zoeken naar Romeinse sporen. Vaak liggen ze meters diep onder de grond, waardoor de leek ze moeilijk kan vinden. Tot voor kort, want de gids Romeinse Veldtochten heeft daarin verandering gebracht. De wandelaar gaat mee op avontuur met Romeinse geschiedenis. In zeven prachtige wandelingen leiden Marycke Janne Naber en Ester Smit je langs de Limes, de grenszone van het oude Romeinse Rijk, die dwars door ons land liep.

De wandelaar loopt letterlijk over de Romeinse sporen, die vaak niet te bereiken zijn met de auto. Echte ontdekkingstochten zijn het, die Romeinse Veldtochten. Ons Romeinse verleden wordt langs mooie natuurgebieden en prachtige stadslandschappen blootgelegd. Wie de wandelingen loopt, geniet niet alleen van mooi Nederland, maar maakt kennis met de Romeinen en met de oorspronkelijke bewoners van toen. Reconstructies van Romeinse wegen, wachttorens en fundamenten van forten maken dit verleden zichtbaar. Per wandeling is te zien waar archeologen gegraven hebben. In de wandelgids is bij elke wandeling op een overzichtspagina in een oogopslag te lezen in welk museum de schatten te bekijken zijn en op welke plek precies de Romeinen hun stappen hebben gezet, hun forten hebben gebouwd en hebben huisgehouden. Tussen de routebeschrijvingen door staan teksten die op vlotte wijze ingaan op het leven van de Romeinen van alledag. Hoe leefden de Romeinse soldaten hier? Wat deden ze in hun vrije tijd? Hadden ze veel contact met de oorspronkelijke bewoners?

Romeinse Veldtochten

Romeinse Veldtochten

Romeinse Veldtochten is een goede gids en een leuk naslagwerk over Romeinse resten langs de Limes in Nederland. Er staan bij iedere tocht duidelijke aanwijzingen vermeld over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, bezienswaardigheden in verband met de geschiedenis van de Romeinen, horecagelegenheden en eventuele overnachtingsplekken. Zelfs een tip waar men Romeins kan eten! Kortom, een praktisch wandelboek voor de nieuwsgierige avonturier.

Dus, schoenen aan en gaan! Lopen langs sporen van het Romeinse verleden in ons land. Goede reis! Of zoals een Romein zou zeggen: ave bonum iter.

Auteurs : Marycke Janne Naber en Ester Smit.

Schenk jezelf of iemand anders een leuk cadeau:

Te bestellen bij : Gegarandeerd Onregelmatig

Unieke voorverkoop : tot 8 mei is de gids voor 10 euro alleen te bestellen op : www.gegarandeerdonregelmatig.nl (en nog niet bij boekhandels). Na 9 mei kost de gids 14,95 euro en is te koop of te bestellen bij alle boekhandels in heel Nederland. ISBN : 978-90-78641-50-6

 

Schrijf je in voor TOEN!