Roosevelt vs. Churchill

In de lente van 1943 stapt de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt voor het eerst sinds tien jaar in een vliegtuig. Hij inspecteert de geallieerde troepen in Noord-Afrika, waar ze heftig in gevecht zijn met het Duitse leger. En in Casablanca ontmoet hij de Engelse premier Winston Churchill, met wie hij een gezamenlijke tactiek uitstippelt. En dan… lees het in Roosevelt vs. Churchill.

 

PERSBERICHT

roosevelt vs. ChurchillMaar in de loop van dat oorlogsjaar doet Churchill er alles aan die strategie te ondermijnen. Bang geworden voor een invasie in Noord-Frankrijk zet hij in op een kansloze opmars vanuit Italië. Tot FDR het ultieme middel aanwendt – uitsluiting van de Britten uit het atoombomprogramma – om de Britten binnenboord te houden.

Militair genie

Franklin Delano Roosevelt was het militaire genie achter de geallieerde overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De oorlog had kunnen worden verloren indien Roosevelt niet had vastgehouden aan strategische sleutelkeuzes. Biograaf Nigel Hamilton concludeert dit in zijn dissertatie Roosevelt vs. Churchill – bevelhebbers in oorlog, een deelbiografie die zich volledig richt op de rol van Roosevelt als opperbevelhebber in 1943. Hamilton stelt dat zelfs militaire historici dit militair leiderschap van de ‘koppige Hollander’ steevast hebben onderschat. Hamilton promoveerde 28 april 2016 aan de RUG op dit onderzoek.

Militaire historici hebben ‘FDR’ geregeld afgeschilderd als een wat passieve president op militair gebied, een leider die het liefst beslissingen liet aan militaire commandanten. Die reputatie van een militair lichtgewicht is onterecht en verdient correctie. Nigel Hamilton vond nieuw bronnenmateriaal en interviewde de laatste nog levende stafleden uit de zogeheten Map Room en naaste familieleden van de oud-president. Zijn conclusie: Roosevelt was een militair genie en de ware geallieerde opperbevelhebber. Hamilton toont in zijn boek dat deze strategie leidde tot frictie met de Britse premier Churchill.

Historische studie

Goed gedocumenteerd en meeslepend beschrijft Hamilton in Roosevelt vs. Churchill de strategische dans tussen de president en zijn militaire staf, de flamboyante Engelse premier Churchill, en – op de achtergrond – Sovjet-leider Stalin met zijn eigen agenda.

‘Roosevelt vs. Churchill is een historische studie, maar tegelijkertijd een ronduit spannend verhaal,’

-Hans Renders – directeur van het Biografie Instituut.

Nigel Hamilton

‘Commander in Chief: FDR’s Battle With Churchill, 1943’ verschijnt als Roosevelt vs. Churchill eerst (een wereldprimeur!) in het Nederlands.

Nigel Hamilton (1944) is Amerikaans staatsburger maar werd geboren in Engeland. Zijn vader vocht als commandant van het 7e Bataljon in het Regiment van de Graaf van Wellington bij Nijmegen in 1944 (waarbij hij ter plekke werd onderscheiden met de Distinguished Service Order) en nam deel aan de bevrijding van Arnhem – inclusief de dierentuin. Nigel Hamilton schreef eerder biografieën over de Amerikaanse oud-president John F. Kennedy en de Britse generaal Bernard Montgomery.

[bol_product_links block_id=”bol_573626c33810a_selected-products” products=”9200000051960180″ name=”Roosevelt vs Churchill” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”ED1000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFA012″ border_color=”D25400″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!