Schandalige seks! Historiën special

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is ‘Tussen Droom en Daad’. Historiën duikt de geschiedeniswereld van de schandalige seks in met de Historiën Schandalige Seksspecial. 

Je denkt er meerdere keren per dag aan en het is de methode waarmee je zelf op aarde bent gekomen. We hebben het dan natuurlijk over niets minder dan seks! Seks is al zo oud als het leven zelf. Tenminste, als je de celdelingen van de eerste levende wezens die in de oeroceanen leefden, ook onder seks schaart.

schandalige_seks

bron en copyright: Historiën

Verschillende meningen

In de loop van de ontwikkeling van de mens is er heel verschillend over seks en liefde gedacht en eigenlijk is dat nog steeds zo. Wat je van seks moest vinden en denken, werd in het verleden grotendeels door de kerk bepaald. Seks diende alleen ‘toegepast’ te worden voor de voortplanting. Verder was het maar vies en zondig.

Taboe

De taboesfeer rondom seks en seksuele voorkeuren is nergens helemaal verdwenen, hoewel er de afgelopen decennia wel steeds meer openheid kwam. Toch zijn er nog veel gevoelige onderwerpen. Homofilie is bijvoorbeeld in Nederland redelijk geaccepteerd, maar in veel andere landen worden homoseksuelen vervolgd.

Hoog oplopende gemoederen

De reacties op pedofilie zijn vrijwel altijd negatief, en daarbij kunnen de gemoederen enorm oplopen. Denk daarbij aan beruchte pedofielen uit de recente geschiedenis als Robert M. en Benno L. Het na het uitzitten van zijn straf opnieuw huisvesten van Benno L. mislukte, onder meer omdat buurtbewoners het niet pikten dat hij in hun buurt kwam wonen.

Schandalige seks

Naast homofilie en pedofilie zijn er talloze andere vormen van seks, die door veel mensen als schandalig worden gezien Terecht? Onterecht? Een stellingname verbonden aan een bepaald tijdsbeeld of een tijdloze norm? Historiën duikt tijdens de Maand van de Geschiedenis in de onbekende, opmerkelijke en discutabele wereld van de schandalige seks, met diverse bijdrages over onderwerpen in het brede spectrum tussen Droom en Daad.

Geregeld updates

Deze maand zullen er geregeld nieuwe artikelen met dit thema verschijnen. Het overzicht van alle Schandalige seksartikelen vind je hieronder. Het wordt doorlopend geactualiseerd, dus kom regelmatig terug en mis niets!

 

Veel leesplezier!

 

De redactie

 

Artikelen

Koning Willem en zijn nicht Sophie

De familie van Oranje-Nassau heeft incestueuze wortels. Zo deed koning Willem III het met zijn nicht Sophie. Dit artikel over deze relatie is de eerste in een reeks van 11 artikelen over incestueuze relaties uit de geschiedenis. Koning Willem III bijt met nummer 11 het spits af. Lees het artikel hier.

Geschiedenis van het swaffelen

Of het begrip swaffelen een modern begrip is, wordt sinds kort in twijfel getrokken. Onlangs deed een historicus een ontdekking die erop wijst dat ook in de geschiedenis al geswaffeld werd. Lees het artikel hier.

Elf incestueuze relaties uit de geschiedenis

Op incest rust een taboe. Historisch gezien is dit ook zo. Toch maakten koninklijke families door de eeuwen heen veelvuldig gebruik van incestueuze relaties. Zo bleef de macht lekker in de familie. Historiën introduceert tijdens oktober, de maand van de geschiedenis, de schandalige seks special. In het kader hiervan bespreek ik 11 incestueuze relaties uit de geschiedenis. Een verzameling van 11 totaal subjectief gerangschikte artikelen. In de loop van de maand ga ik van nummer 11 naar nummer 1. Maar eerst een inleiding op incest. Lees het artikel hier.

Leed Alexander de Grote aan het Oedipuscomplex?

Het ‘Oedipuscomplex’ houdt wetenschappers al sinds de negentiende eeuw bezig. Bij deze psychische stoornis, voor het eerst genoemd door Sigmund Freud, voelen zonen zich sterk aangetrokken tot de moeder. Ook sommige historische personen zouden hebben geleden aan deze stoornis, waaronder Alexander de Grote die heimelijk verliefd zou zijn geweest op zijn moeder Olympias.  Lees het artikel hier.

Vrijen met God

“Een huwelijksbed wordt altijd opgeschud door ruzies en beklag. Je rust er slecht in! Een vrouw kan schuldbewust haar wangedrag in zuchten hullen en juist dan haar man feller aanvallen dan een tijgerin die naar haar welpen speurt: zij haat zijn vriendjes, klaagt over ’n niet bestaande bedvriendin onder een tranenstroom die steeds gewapend paraat is en naar haar commando’s uitziet en uitbreekt als het haar behaagt.” Lees het artikel hier.

Perverse seksuele voorkeuren van historische figuren

Dankzij hun bijzondere talenten haalden mensen als Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart en Jean Jacques Rousseau de geschiedenisboekjes. Veel historische figuren hadden echter ook een hele andere, duistere kant. Hun seksuele voorkeuren waren op zijn minst schokkend. Een top 5 van historische figuren met perverse seksuele voorkeuren. Lees het artikel hier.

Pedofilie geaccepteerd en eervol bij Oude Grieken

Pedofilie wordt tegenwoordig niet meer geaccepteerd, maar vroeger was dat wel anders. Bij de oude Grieken geeft het zelfs een bepaalde status als je als oudere man een seksuele relatie onderhoudt met een jonge jongen.  Lees het artikel hier.

Koning-stadhouder Willem III met zijn nicht Maria

In 1677 trouwt stadhouder Willem III met zijn nicht Maria, dochter van de latere Engelse koning Jacobus II. Het begin van een politiek bondgenootschap. Dit artikel is nummer 10 in de reeks van 11 artikelen over incestueuze relaties uit de geschiedenis. Lees het artikel hier.

Elagablus: Transgender die regeerde over het Romeinse Rijk

2015 zou wel het ‘jaar van de transgender’ genoemd kunnen worden. Transgender is van alle tijden. Zo gaan over de Romeinse keizer Elagabalus verhalen dat hij een transgender zou zijn geweest. Lees het artikel hier.

De uitvinding van seks

We genieten ervan. En we verlangen ernaar. Seks! De bom onder onze voortplanting. Heb je je wel eens afgevraagd wie het deed? Wat? De uitvinding van seks. Lees het artikel hier.

Moeder en zoon staan terecht wegens incest

Den Briel 1716. De rechtszaak tegen Barbera Philips (46) en Jan Jansse Fijngesel (25) begint. Moeder en zoon staan terecht wegens incest. Het verhaal over hun relatie is nummer 9 in de reeks van 11 artikelen over incestueuze relaties uit de geschiedenis. Lees het artikel hier.

Vervolging Lesbische vrouwen in Zuidelijke Nederlanden, 15e-16e eeuw

In het artikel ‘Zichtbare vrouwen’ staat auteur Jonas Roelens stil bij de vervolging van vrouwelijke sodomie in de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden (1400-1550). Lees het artikel hier.

Vader onthoofd wegens incest met zijn dochter

Amsterdam 26 maart 1650. Matroos Michiel Pietersz. wordt onthoofd. Na een wekenlang proces werd hij schuldig bevonden aan incest met zijn dochter. Het verhaal over deze zaak is nummer 8 in de reeks van 11 artikelen over incestueuze relaties uit de geschiedenis. Lees het artikel hier.

Keynes: seks als smeermiddel economie

Welk beeld heb je bij een econoom? Een saaie pennenlikker die hoogstens opgewonden raakt van een hoogconjunctuur. Dat je je zomaar kunt vergissen bewijst een van de invloedrijkste en briljantste economen ooit: John Maynard Keynes. Hij likte zeker niet alleen aan pennen. Lees het artikel hier.

Jan en Isabelle van Armagnac: broer en zus incest

Frankrijk, Armagnac 1450. Graaf Jan IV van Armagnac (1396-1450) sterft. Zijn zoon Jan volgt hem op als graaf Jan V van Armagnac (1420-1473). De kersverse graaf laat er geen gras over groeien en begint meteen een incestueuze relatie met zijn knappe jongere zuster Isabelle, vrouwe van de vier valleien (1430-1476). Dit is artikel nummer zeven in de reeks van elf incestueuze relaties uit de geschiedenis. Lees het artikel hier.

Anna Boleyn en haar broer George: dodelijke incest

19 mei 1536. Tower of London. Het lijden van Anna Boleyn als gevolg van de executie van haar broer George twee dagen eerder en haar veroordeling wegens overspel, hoogverraad en incest komt tot een einde. Die ochtend bestijgt ze het schavot, geeft een korte toespraak voor de menigte toeschouwers, knielt, wordt geblinddoekt door een van haar eigen hofdames en bid. Het zwaard van de beul is scherp want de man is een expert. Één slag is genoeg: haar hoofd rolt. Lees het artikel hier.

Toetanchamon is het resultaat van incest

Toetanchamon is het resultaat van incest. DNA onderzoek toont aan in welke mummies de grootouders, vader, moeder en zuster van Toetanchamon verpakt zitten. Bovendien blijkt zijn familie op incestueuze wijze met elkaar verbonden. Hoe zit dat? Lees het artikel hier.

Cleopatra en Ptolemaeus: huwelijk zus en broer

Cleopatra deelde het bed met de roemruchte Romeinen Julius Ceasar en Marcus Antonius. Toch was ze getrouwd met haar broers Ptolemaeus XIII en XIV. Cleopatra en Ptolemaeus: veelvoorkomende namen in de dynastie van de Ptolemaeën. Lees het artikel hier.

Victoria en Albert gaven koninklijke ziekte door

Hemofilie staat bekend als de koninklijke ziekte, omdat zoveel van de afstammelingen van de Engelse koningin Victoria (1819-1901) en haar man Prins Albert van Saksen-Coburg-Gotha (1819-1861) er aan leden. Victoria en Albert waren naar vorstelijk gebruik neef en nicht van elkaar. Lees het artikel hier.

Karel II: de laatste Habsburger die koning van Spanje was

Karel II (1661-1700) is de laatste Habsburger die koning van Spanje was. Karel II was geestelijk en lichamelijk gehandicapt als gevolg van inteelt. Het verhaal over Karel II is nummer 2 in de reeks van 11 incestueuze relaties uit de geschiedenis. Lees het artikel hier.

Pleegde keizer Nero incest met zijn moeder?

Romeins keizer Nero (37-68) is de geschiedenis in gegaan als een wrede tiran, schuldig aan het vervolgen van christenen en het vermoorden van senatoren. Verder is hij ook beschreven als een onverzadigbare seksverslaafde die zich zelfs tot zijn moeder Agrippina aangetrokken voelde. Pleegde hij incest met haar? Lees het artikel hier.

Het Bonnie en Clyde syndroom: seksuele lust door criminaliteit

Historiën stond de hele maand oktober in het teken van de schandalige seks special. Op 31 oktober eindigde de special, met een griezelige seksuele aandoening waar jullie misschien nog nooit van hebben gehoord: hybristophilia. Mensen met deze aandoening worden seksueel opgewonden van criminaliteit. Lees hier het artikel.

8 Reacties op Schandalige seks! Historiën special

Schrijf je in voor TOEN!