Schip op het droge: weekendtip!

Ga kijken bij het scheepswrak van de middeleeuwse kogge die begin dit jaar op spectaculaire wijze werd geborgen uit de IJssel bij Kampen, begeleid door hoofd conservering van Nieuw Land Erfgoedcentrum Laura Koehler.

kogge

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta via Nieuw Land Erfgoedcentrum

Wat?

De IJsselkogge dateert uit de middeleeuwen; de hoogtijdagen van de Hanzesteden. Met voorbereidingswerkzaamheden voor ‘Ruimte aan de Rivieren IJsseldelta’ door Rijkswaterstaat werd het wrak ontdekt, in kaart gebracht en besloten het bijzonder goed bewaarde schip te bergen.

Een multidisciplinair team van onderwaterarcheologen, duik- en bergingsspecialisten werkten maanden aan de opgraving en lichting en na ruim 500 jaar kwam de IJsselkogge weer boven water. Het middeleeuwse schip werd overgebracht naar een tijdelijk conserveringsstation op het terrein van Nieuw Land in Lelystad. Op dit moment wordt de kogge ieder uur besproeid om het hout goed nat te houden en zo uitdroging te voorkomen.

Meer lezen over de IJsselkogge

De IJsselkogge werd begin 2016 geborgen bij Kampen. NEMO Kennislinkredacteurs Marjolein Overmeer en Roel van der Heijden schreven een drieluik over deze bijzondere vondst en de berging van het schip. Lees het terug op NEMO Kennislink.

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta via Nieuw Land Erfgoedcentrum

Het is uniek dat het publiek tijdens deze rondleiding zeer dicht bij de kogge komt te staan. Normaal gesproken is het conserveringsstation gesloten voor publiek, maar tijdens de rondleiding zijn de kleinste details van het middeleeuws schip goed zichtbaar met het blote oog.

Hoofd conservering Laura Koehler vertelt over de typische bouw van een kogge, de lading en de mogelijke reisbestemmingen. Ook komt het conserveren nadrukkelijk aan bod, vooral de wijze waarop, het soort materiaal dat gebruikt zal worden en de te verwachten uitdagingen. Kortom, deze rondleiding bij de IJsselkogge geeft een uniek kijkje in de bijzondere wereld van onderwaterarcheologie.

Aanmelden

Voor deze rondleiding wordt aanmelden aangeraden via e-mail.

Waar?

Wanneer?

zondag 6 november 2016 van 13:30 tot 14:15

Voor wie?

Volwassenen, jongeren

Kosten?

€ 5,00

Meer info

Website

 

Schrijf je in voor TOEN!