Sherwood – Kruistocht

Sherwood – Kruistocht is het vervolg op Vogelvrij waarin hoofdpersoon Alan terugblikt op zijn leven aan de zijde van Robin Hood.

 

Auteur Angus Donald zorgt ervoor dat Kruistocht geheel op zichzelf staand is door op subtiele wijze terug te blikken op de voorgaande episode.

Kruistocht

Hoofdpersoon Alan blikt terug op zijn leven aan de zijde van Robin Hood. Robin Hood is niet meer de vogelvrije in de wouden van Sherwood, maar een edelman; leenman van koning Richard Leeuwenhart. Aan de zijde van Richard trekt Robin naar het Heilige Land. Alan staat helder voor de geest dat zowel voor de koning als voor Robin de christelijke moraal niet de drijfveer is voor deelname aan de kruistocht. Richard is uit op verovering en voert een concurrentiestrijd met andere Europese vorsten, in het bijzonder de Franse koning Filips.

Jodenvervolging in York

Robin heeft zich verplicht tot deelname en kan er daardoor niet onderuit, maar zoekt ook naar eigen gewin. De Robin van Donald is namelijk een brute, berekenende krijger die over lijken gaat. Zo blijkt ook tijdens de jodenvervolging in York, waar Robin een keuze maakt over leven en dood. Alan en Robin strijden in de Noord-Engelse plaats aan de zijde van de joden tegen de wrede volksmenigte onder aanvoering van sir Richard Malbête. Deze Malbête ontpopt zich tot Alans aartsvijand. Ook in het Heilige Land loopt Alan hem tegen het lijf.

Ook is er in deze roman plaats voor lust, strijd en verraad. Een prima avonturenroman (het etiket ‘thriller’ op de omslag vind ik minder toepasselijk) waarin de auteur alweer een voorschot neemt op een vervolg. Dan zijn Robin en Alan gewoon weer in Engeland en gaat Richards kruistocht verder. Nog meer van delen uit deze serie zijn welkom.

Angus Donald
Sherwood – Kruistocht

(Amsterdam 2011)
ISBN 978 90 245 3163 9; € 19,95
383 pag.
Uitgeverij Luitingh

Lees ook de boekbespreking van Vogelvrij op Historiën.nl.

[bol_product_links block_id=”bol_594c2875af663_selected-products” products=”1001004007574330,1001004010969954″ name=”Angus Donald” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!