Sidney George Reilly: De echte James Bond

Vanaf 29 oktober 2015 is ‘Spectre’ in de Nederlandse bioscopen te zien. De avonturen van James Bond zullen ongetwijfeld weer een miljoenenpubliek weten te trekken. De succesvolle auteur Ian Fleming (1908-1964) had zelf veel ervaring met geheime operaties, die hij gebruikte voor het schrijven van zijn boeken. Daarnaast vormden de avonturen van de Joods-Russische spion Sidney George Reilly een belangrijke inspiratie voor het karakter James Bond.

‘Operation Goldeneye’

Ian Fleming

Ian Fleming (bron: Wikimedia)

Vanaf zijn strandhuis ‘Goldeneye’ in Jamaica schreef Ian Fleming in slechts twee maanden tijd het boek ‘Casino Royale’. De Britse schrijver putte daarbij inspiratie uit zijn eigen ervaringen. In de Tweede Wereldoorlog werkte Fleming als persoonlijk assistent van John Henry Godfrey, directeur van de Naval Intelligence. Door zijn positie raakte hij betrokken bij verschillende zeer geheime operaties. Fleming was onder andere verantwoordelijk voor ‘Operation Goldeneye’, dat er voor moest zorgen dat de Britten nog steeds via Gibraltar konden communiceren als Spanje zou besluiten de vijand te steunen.

Sidney George Reilly

De avontuurlijke en luxueuze levensstijl van de charmante spion Sidney George Reilly zou Ian Fleming hebben geïnspireerd tot het bedenken van Bond. Het levensverhaal van Reilly is echter met mysterie omgeven. De geheim agent gaf bijvoorbeeld nooit uitsluitsel over zijn geboortedatum- en geboorteplaats. Waarschijnlijk kwam hij op 24 maart 1874 ter wereld in het Oekraïense Odessa als Sigmund Georgievich Rosenblum. ‘Georgi’, soms ook ‘Salomon’ genoemd, was een kind van succesvolle ouders. Zijn moeder Paulina maakte furore als pianiste, en zijn vader was een rijke Joodse aannemer.

Een van de weinige jeugdfoto's van Sidney George Reilly, de latere inspiratiebron voor James Bond (bron: Wikimedia)

Een van de weinige jeugdfoto’s van Sidney George Reilly, de latere inspiratiebron voor James Bond (bron: Wikimedia)

Het verhaal gaat dat Georgi het Tsaristische regime in Odessa ontvluchtte door zijn eigen dood in scène te zetten. De 21-jarige jongeman arriveerde eind 1895 in Londen. Daar kwam hij in dienst van de ‘Intelligence’ sectie van de Britse politie, onder leiding van William Melville. Melville werd in 1909 de eerste directeur van ‘the British Secret Service Bureau’, de latere MI5. Melville nam Rosenblum aan om als spion te werken voor deze nieuwe organisatie. Met behulp van Melville veranderde Rosenblum zijn identiteit. Sidney George Reilly was voortaan zijn nieuwe naam.

Nieuwe identiteit

Met zijn nieuwe identiteit kon Reilly ongemerkt spioneren in het Verre Oosten en Rusland. In 1918, tijdens de Russische Revolutie, werkte hij onder andere voor de ‘Secret Intelligence Service’ (de latere MI6). Zijn missie was om te infiltreren bij de Bolsjewieken, om vervolgen hun systeem te gronde te richten. Ook raakte hij betrokken bij andere anti-communistische operaties in Rusland. In deze tijd werkte hij onder andere samen met diplomaat Robert Bruce Lockhart. Hij schreef later een succesvol boek over zijn avonturen met Reilly, genaamd Memoirs of a British agent.

Mysterieus einde

'Meesterspion' Sidney George Reilly (bron: Wikimedia)

‘Meesterspion’ Sidney George Reilly (bron: Wikimedia)

Reilly creëerde voor een belangrijk deel zijn eigen mythe. Hij claimde een spion te zijn geweest op maar liefst vier continenten, in ontelbaar veel landen. Daar genoot naast de geheime missies van het goede leven. Met zijn charmes veroverde hij vele vrouwen, en gokte er ondertussen op los.Hoewel James Bond in de films gelukkig telkens aan de dood ontsnapt, liep het met Sidney George Reilly anders af. In 1925 trapte hij in een val van de Russische geheime politie, die zich voordeed als een anti-Communistisch netwerk. Na wekenlange opsluiting zou de geheim agent zijn geëxecuteerd. Volgens het officiële Russische verhaal nadat hij had proberen te vluchten naar de Finse grens. Er gaan echter ook geruchten dat Reilly wist te ontsnappen, of zelfs is overgestapt naar de Russen. Het ware verhaal van de ‘echte James Bond’ blijft zo voor altijd een mysterie.

De legende leeft voort

Mede door het succes van James Bond blijft de legende van James George Reilly voortleven. Over de Britse geheim agent verschenen in de loop der jaren diverse succesvolle boeken, waaronder Ace of Spies van Robin Bruce Lockhart. Als zoon van Reilly’s goede vriend Robert Bruce Lockhart beschikte hij over een schat aan informatie. In 1983 verscheen bovendien de miniserie ‘Reilly: Ace of Spies’ met Sam Neill in de hoofdrol. Deze werd in 1984 bekroond met de prestigieuze BAFTA Award.

Sam Neill speelt Sidney Reilly in de miniserie 'Ace of Spies' in 1983, bekroond met een BAFTA-award .

Sam Neill speelt Sidney Reilly in de miniserie ‘Ace of Spies’ in 1983, bekroond met een BAFTA-award.

Bronnen

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!