Slavernij. Een geschiedenis

In het kader van de herdenking van de afschaffing van de slavernij is op 15 juni 2013 bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Slavernij. Een geschiedenis van Dirk J. Tang verschenen. Een boekbespreking. Op 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. In het kader van de herdenking verschijnt op 15 juni 2013 bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Slavernij. Een geschiedenis van Dirk J. Tang. Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam – Bijzondere collecties. De feestelijke presentatie van het boek vindt plaats op 15 juni 2013 in de Aula van de Universiteit van Amsterdam waar het eerste exemplaar zal worden overhandigen aan Kenneth Boumann, verzamelaar van West-Indische geschiedenis.

Slavenhandel
De auteur beschrijft de lange wordingsgeschiedenis van slavernij en slavenhandel. Hoe kan het dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die zo hartstochtelijk vecht tegen de Spaanse overheersing en voor de vrijheid, mee gaat doen aan de internationale slavenhandel? Hoe sussen kooplieden, huisvrouwen en dominees hun geweten tijdens de kerkdienst op zondag? Was Nederland de grootste en wreedste slavenhandelaar van het westelijk halfrond? Hebben wij onze prachtige Gouden Eeuw te danken aan de gekromde ruggen van miljoenen Afrikaanse slaven? Het zijn vragen die in talloze variaties worden gesteld wanneer het Nederlandse slavernijverleden ter sprake komt. Wat het betekent voor mensen die tot slaaf worden gemaakt en alles van waarde verliezen. Hoe en wanneer inwoners van de Republiek deel gaan uitmaken van een handelssysteem dat op perfide wijze winstmaximalisatie nastreeft. Hoe het alledaagse leven er in Nederlands grootste slavenkolonie, Suriname, uitziet. Waarom trotse Afrikanen in opstand komen tegen uitbuiting en vernedering. Dat sommige mensen rijk worden en velen niet. Hoe de slavernij en de slavenhandel uiteindelijk moeizaam en langzaam verdwijnt uit Nederland en de Nederlandse koloniën.
De tekst is geschreven voor een breed publiek, fraai geïllustreerd en voorzien van een beredeneerde bibliografie, die uitnodigt tot verdere verdie ping.

Dirk J. Tang (1947) is historicus en als gastonderzoeker verbonden aan de Artis-Bibliotheek van Bijzondere Collecties van de UvA.

Dirk J. Tang,
Slavernij. Een geschiedenis,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
ISBN 978.90.5730.905.2, prijs €34,50 – 240 pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!