Soldaten herleven op Facebook

In Vlaanderen is het project ‘Live and Remember’ gestart, waarmee soldaten uit de Tweede Wereldoorlog een tweede leven krijgen. Geïnteresseerden kunnen voor een soldaat een Facebook-pagina aanmaken.

Het IV-NIOOO (Instituut voor Veteranen-Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-Strijders en Oorlogsslachtoffers) en het Vlaamse ministerie van Defensie willen voorkomen dat de vele buitenlandse soldaten die in België gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, volledig vergeten worden. Daarom hebben ze het project ‘Live and Remember’ opgezet. Iedereen die ouder is dan 13 jaar en interesse in geschiedenis heeft, kan hier aan mee doen. Men kiest uit een lange lijst de naam van een gesneuvelde soldaat. Vaak zijn alleen de geboorte- en sterftedatum, en naam en regiment bekend. Voor deze soldaat wordt vervolgens een profiel aangemaakt op Facebook.

Het is dan de bedoeling dat men op zoek gaat naar meer informatie: wie was de soldaat, waar kwam hij vandaan? Heeft hij nog levende familie? Was hij getrouwd? etc. Zo wil het project de onbekende namen op witte grafzerken meer inhoud geven, en tegelijkertijd tegengaan dat jongeren van nu de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog vergeten. Om aan de benodigde informatie te komen is er gratis toegang  mogelijk tot vele oude archieven, musea en veteranenverenigingen.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!