Souvenirs van Louise Elisabeth Vigée-le Brun
Dianne Hamer schreef een boek over het leven van de kunstenares Louise Elisabeth Vigée-le Brun waarvoor zij rijkelijk putte uit de egodocumenten van de schilderes.
Lees op Historiën de Inleiding van Een kunstenares op de vlucht, De avontuurlijke omzwervingen van Louise Elisabeth Vigée Le Brun.
De beroemde portretschilderes Louise Elisabeth Vigée-le Brun werd op 16 april 1755 in Parijs geboren, als dochter van kunstschilder Louis Vigée en kapster Jeanne Maissin. Aan het eind van haar leven publiceerde ze haar memoires onder de titel Souvenirs, (1835-1837). De eerste vijf jaren van haar leven bracht ze door bij een boerenfamilie in Chartres, daarna ging zij naar het internaat van een kloosterschool in Parijs. Vanaf 1767 woonde ze thuis bij haar ouders en kreeg ze tekenles van haar vader. Dit heeft niet lang geduurd want haar vader overleed al een jaar later.
Portretschilderes van Marie-Antoinette
In haar Souvenirs beschrijft zij dit alles op levendige wijze: haar jeugd, opvoeding en ontwikkeling en opleiding tot schilderes. Haar verdere carrière komt hierin natuurlijk ook uitvoerig aan bod: hoe ze de favoriete portretschilderes van Marie-Antoinette werd, de laatste koningin van Frankrijk. Ze heeft haar heel vaak heeft geschilderd, alleen of samen met haar kinderen.
Franse Revolutie
In de bruisende periode voor het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) was ze zeer populair bij de adel en het hof , ze heeft er velen geportretteerd en verdiende enorme sommen geld. Zij organiseerde voor deze mensen gezellige, feestelijke bijeenkomsten, waarvan vooral het ‘Griekse feest’ een groot succes was. In haar Souvenirs wordt hiervan een enthousiaste beschrijving gegeven, die met alle eigentijdse details voor een goed tijdsbeeld zorgt. Heel bijzonder was het voor haar dat ze in 1783 lid werd van de Koninklijke Academie voor Beeldhouw- en Schilderkunst, als historieschilder. Ondanks het bezwaar van het bestuur van de Academie vond de benoeming op koninklijk verzoek toch doorgang. Al haar succes en haar vele contacten in de ‘society’ zorgen natuurlijk voor scheve ogen en er
werd enorm over haar geroddeld in de schandaalpers. Zo werden haar verschillende affaires toegedicht.
In 1776 was ze getrouwd met kunsthandelaar Jean Baptiste Pierre le Brun, met wie zij in 1780 één kind kreeg, dochter Julie. In de Souvenirs vertelt ze hoe haar man over al haar geld kon beschikken, hij had daar het volste recht toe aangezien vrouwen geen enkele rechtspositie hadden. Toen de Revolutie uitbrak bedacht zij zich geen moment en ontvluchtte Frankrijk onmiddellijk, zij vertelt over een schildervriendin die zich niet kon voorstellen dat ze gevaar zou lopen, maar helaas toch onder de guillotine terecht is gekomen. Ze reisde naar Italië met haar dochter Julie, in 1792 ging ze naar Wenen en in 1795 naar St. Petersburg in Rusland, waar ze keizerin Catherina de Grote ontmoette. Haar roem was haar vooruit gesneld en ze zette haar carrière probleemloos voort en werd schatrijk.
Royaliste
In Frankrijk werd ze natuurlijk beschouwd als een vijand van de Revolutie, een royaliste, haar eigendommen werden in beslag genomen en een verweerschrift van haar echtgenoot mocht niet baten. Hijzelf belandde in de gevangenis tijdens de terreur en moest een scheiding van Elisabeth aanvragen om zijn bezit te redden. Dit duurde tot 1800, toen werd haar toestemming verleend om terug te keren naar Frankrijk. Zij woonde inmiddels in Berlijn en heeft in 1802 besloten de stap te wagen en terug te gaan naar haar geboorteland. De scheiding van haar man bleef definitief. In 1809 kocht zij een huis in Louveciennes een plaatsje in de buurt van Parijs, en heeft daar gewoond tot haar dood op 30 maart 1842. Zij is begraven op het plaatselijke kerkhof.
Haar oeuvre bestaat uit ongeveer 660 portretten en 200 landschappen en haar werk is in vele grote musea te zien. Om een idee te krijgen van haar portretten verwijs ik de geïnteresseerde lezer graag naar mijn website bij Pinterest: www.pinterest.com /diannehamer, waar ik een verzameling heb aangelegd van een groot deel van haar portretten.
Lees hier het persbericht van Kunstenares op de vlucht.
[bol_product_links block_id=”bol_5633e18493565_selected-products” products=”9200000050670819,1001004010468111″ name=”Kunstenares op de vlucht” sub_id=”Louise Elisabeth Vigée-le Brun” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Pingback: Omzwervingen Louise Elisabeth Vigée Le Brun - Historiën