Spionage-gadgets uit de Tweede Wereldoorlog

Spionage wordt vaak geassocieerd met James Bond en allerlei spannende gadgets. Maar lang voordat Bond op het witte doek verscheen gebruikten dappere mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog allerlei bizarre gadgets om geheime informatie over de vijand te winnen. Niet zelden moesten ze dit met hun leven bekopen. Een overzicht van bijzondere spionage-gadgets uit oorlogstijd.

  • 1 – Knaagdier-bommen

Ja, ze werden echt gebruikt: bommen gemaakt van dode ratten. Men vulde de ratten met explosieven en plaatste ze vervolgens in fabrieken vlakbij vijandelijke kampen. Als de fabrieksarbeiders de ratten ontdekten staken ze de diertjes in brand, waardoor vervolgens de bommen ontploften.

“But the most exotic device was the “explosive rat”. A hundred of the rodents were procured by an SOE officer posing as a student needing them for laboratory experiments. The rats were skinned, filled with plastic explosive, and sewn up. The idea was to place a rat among coal beside a boiler. When they were spotted, they would immediately be thrown on to the fire, causing a huge explosion.”
                                                     –  The Guardian

Het plan werd echter ontdekt door de Duitsers. Die waren echter zo bang dat ze dode ratten voortaan lieten liggen, met allerlei nare ziektes tot gevolg. De geheime dienst concludeerde: “The trouble caused to them was a much greater success to us than if the rats had actually been used.”

  • 2 –  Een radio verborgen als alledaags voorwerp

In de oorlog was communicatie via de radio cruciaal om belangrijke berichten te sturen. Maar de radio mocht natuurlijk niet ontdekt worden door de vijand. Geheim agenten bedachten daarop het plan om radio’s en andere communicatiemiddelen te vermommen als dagelijkse objecten. Dus maakten ze een radio die eruit zag als een koekjestrommel. Spionnen gebruikten de bijzondere ‘koekjestrommel’ onder andere tijdens missies in Frankrijk in 1944.

Een radio gebruikt door Britse spionnen.

Een radio gebruikt door Britse spionnen.

  • 3 –  Speciale schoenen

Spionnen waren uiterst voorzichtig om geen enkel spoor na te laten. De print van hun schoenen zou immers de vijand alarmeren. Dus gebruikten ze rubber over hun schoenen, waardoor het leek alsof er iemand had gelopen op blote voeten.

  • 4 – Een pijp met pistool

Om de vijand op effectieve wijze uit te schakelen bedachten Britse spionnen een pistool in de vorm van een pijp. In de jaren veertig was het roken van een pijp ontzettend populair en ‘hip’. Niemand verwachtte dat het ook als een wapen van .22 caliber kon dienen. Het idee was om vijandelijke paratroepen ermee neer te schieten. Zelfs als de pijp geladen was kon er ondertussen nog gerookt worden! Toch was het enthousiasme over de pijp als pistool niet heel groot, en bleef het bij een prototype.

De Royal Navy rookt een pijp.. (bron: Wikimedia Commons).

De Royal Navy rookt een pijp.. (bron: Wikimedia Commons).

  • 5 – De fiets als dynamo

Op het platteland konden batterijen van radio’s (daar hebben we de koektrommel weer) moeilijk worden opgeladen. Dus bedacht men een praktische oplossing: de fiets moest dienen als een soort dynamo waarmee energie kon worden opgewekt. De fietsen werden verbonden met generatoren. Het trappen met de pedalen wekte energie op, die via de generator werd gebruikt om apparaten op te laden.

  • 6 – Verborgen boodschappen in een waslijn

Een doodnormale waslijn had voor sommige spionnen een hele andere betekenis. Items als een zakdoek, een donsdeken, een veter en een broek werden zo opgehangen dat ze bijvoorbeeld het woord ‘help’ spelden.

  • 7 – Valse documenten

Speciale teams richtten zich in de oorlog op de creatie van valse documenten om de vijand om de tuin te leiden. De experts gebruikten up-to-date informatie wat betreft identificatie om niet door de mand te vallen.

Bronnen

Meer over de Tweede Wereldoorlog? Lees dan ook:

– Historicus Volker Ullrich ontrafelt het raadsel Hitler
– Interview met achternicht Heinrich Himmler
– Te koop: Gigantische nazi-bunker
– De Tweede Wereldoorlog vanuit de ruimte
– De Slag om Iwo Jima
– Historiën Special: Operatie Market Garden
– Historiën archief: Tweede Wereldoorlog

[bol_product_links block_id=”bol_5541fcbfa0de2_selected-products” products=”1001004006472525,9200000011029689,1001004001269755″ name=”Spionage” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!