Stenen en pannen in Groene Hart

Steen- en pannenbakkerijen zijn het onderwerp van deel 12 van De kleine geschiedenis van het Groene Hart.

gs gh 12
De klei uit de Hollandse IJssel en de Oude Rijn was zeer geschikt als grondstof voor bakstenen en dakpannen. Van de veertiende tot in de twintigste eeuw zijn vele miljoenen stenen gemaakt voor straten, huizen en forten.

Klein Hitland

In het begin van de twintigste eeuw verdwenen stuk voor stuk de fabrieken die de ijsselstenen produceerden. De laatste die de deuren sloot was Klein Hitland in Nieuwerkerk in 1964. In Woerden zijn tot op de dag van schrijven nog activiteiten op dit gebied.

Arbeidsomstandigheden

De arbeidsomstandigheden zijn gelukkig wel veranderd. Het baggeren en volstapelen van de ovens was loodzwaar werk. Pas aan het einde van de negentiende eeuw was er sprake van enige mechanisatie.

Verzamelwoede

De zware industrie van vele eeuwen is weliswaar grotendeels verloren gegaan. Maar als hobby hebben liefhebbers de producten van de steen- en pannenbakkerijen nieuw leven ingeblazen als onderwerp van historisch onderzoek en verzamelwoede.

Boer, A. den,

De kleine geschiedenis van het Groene Hart

Deel 12: Steen- en pannenbakkerijen

(Zwolle 2009)
ISBN 978-90-400-2117-6, € 6,95
Uitgeverij Waanders

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Schrijf je in voor TOEN!