Stripversie Utrechts Psalter in de Domkerk

Twintig (strip)tekenaars maken hun eigen moderne versie van het Utrechts Psalter, het middeleeuws, rijk geïllustreerde handschrift dat in het najaar 2015 op de UNESCO-lijst van documentair erfgoed is geplaatst.


PERSBERICHT

In het kader van het 380-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht zijn onder andere striptekenaars van De Inktpot gevraagd om de psalmen in het Utrechts Psalter te ‘verstrippen’. Hun werk, waaronder dat van DUB-tekenaars Niels Bongers, Marcel Ruijters en Albo Helm, is vanaf woensdag 30 maart vier weken lang te zien in de Domkerk in Utrecht.

De expositie is tijdens de openingstijden van de Domkerk (zaterdag 11.00-15.30 uur, zondag 12.30-16.00 uur, maandag t/m vrijdag 11.00-16.00 uur). Het striptekenaarscollectief De Inktpot brengt ook een stripboek uit met de gepopulariseerde tekeningen van de psalmen. Deze uitgave zal onder andere in de Domshop tegen kostprijs verkrijgbaar zijn.

Het Utrechts Psalter

Het Utrechts Psalter behoort tot de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. De Universiteit Utrecht wil dit middeleeuwse handschrift op aansprekende wijze delen met de samenleving. Zodoende heeft zij (Utrechtse) striptekenaars gevraagd zich te laten inspireren door de psalmen en illustraties in het Utrechts Psalter.

Utrechts psalter in strip. Bron: Universiteit Utrecht.

Utrechts psalter in strip. Bron: Universiteit Utrecht.

Culturele Zondag: Science in the City

Tijdens de Culturele Zondag Science in the City op 3 april wordt het Utrechts Psalter in de Domkerk ook op andere manieren onder de aandacht gebracht. Kinderen kunnen er onder begeleiding een eigen striptekening maken. Daarnaast geeft de conservator van de Universiteitsbibliotheek Utrecht een lezing over het unieke middeleeuwse handschrift. In het najaar van 2016 is het oorspronkelijke Psalter te zien tijdens de tentoonstelling ‘Heilig Schrift’ in Museum Catharijneconvent.

Het complete overzicht van deelnemende (strip)tekenaars staat op de website.

Lustrum Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht viert in 2016 haar 76e lustrum: 380 Years Bright Minds, Better Future. In samenwerking met studenten, medewerkers, alumni, lokale en regionale partners organiseert de universiteit het lustrumprogramma. Create, Connect & Celebrate!
Zie www.uu.nl/lustrum.

Schrijf je in voor TOEN!