Te koop: klassieke Saab Draken straaljager!

Het is voor velen een jongensdroom: een eigen straaljager. Historiën vond een prachtige Saab Draken jager uit de jaren ‘ 60. Te koop!

saab_draken

Een Saab Draken van de Zweedse luchtmacht. bron: wikimedia commons

Saab is voor de meeste mensen een inmiddels ter ziele gegaan automerk. Maar Saab deed meer! Gelukkig maar, want het bedrijf bouwde prachtige jachtvliegtuigen voor de Zweedse luchtmacht. Ook de Denen, Finnen en de Oostenrijkers hebben deze zwaarbewapende oorlogsvogel in hun militaire luchtvloot gehad. Met recht een klassieker uit het hoge noorden!

Neutraal

Na de Tweede Wereldoorlog bleef Zweden neutraal. Het land maakte ook geen deel uit van de NAVO en koos ervoor een eigen defensie-industrie op te zetten. Omdat de budgetten beperkt waren, wilde het land goedkope, betrouwbare en veelzijdige vliegtuigen ontwikkelen, die een korte start en landingsbaan nodig hadden,, zodat ze desnoods openbare wegen konden gebruiken voor opstijgen en landen.

Revolutionair

De Draak, zoals het toestel genoemd werd, vloog voor het eert in 1952 en was voor die tijd een revolutionair vliegtuig. De Zweed luchtmacht twijfelde zelfs aan het nut van het ontwerp, omdat het toestel beschikte over een enorme vleugel, die staartvlakken (het stabilo) overbodig maakten.

Export

Begin 1960 kwamen de eerste Drakens in dienst bij de Zweedse luchtmacht. Naast twee 30 mm. kanonnen beschikte het toestel over diverse raketten. Het toetel werd geëxporteerd naar Finland, Denemarken en Oostenrijk.

Kopen!

En nu kan zo’n fantastische Draken van jou zijn en kun je met twee keer de geluidssnelheid over het Nederlandse polderlandschap vliegen.  Platinum Fighters, een gerenommeerd bedrijf dat al jaren in klassieke vliegtuigen handelt, heeft er namelijk eentje te koop staan. Deze Saab Draken is in 1964 gebouwd en is voor ruim $400.000 helemaal luchtwaardig gemaakt. Bij de koop kun je tevens de overeenkomst met de Zweedse regering overnemen, die de levering van reserveonderdelen garandeert. Al met al genoeg garantie voor nog jarenlang supersonisch vliegplezier!

Prijs

US$ 425,000,- 

Locatie

CaliforniëVerenigde Staten

Meer info en contact

Platinum fighters

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zTVGTT7ulrw[/youtube]

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!