Thriller Strindbergs ster

In het historische Mijngebied van de grote Koperberg vindt een duiker in een grot een lijk, een goed geconserveerd lijk. Het is het startschot van de thriller Strindbergs ster.


Met reden had ik Strindbergs ster bewaard totdat ik een aantal dagen naar Zweden zou gaan. De roman is een publicatie van de Zweedse televisiejournalist Jan Wallentin. Vanwege de couleur locale leek het me prima om die ‘ter plekke’ te lezen.

Ankh

In het historische Mijngebied van de grote Koperberg (sinds 2001 op de UNESCO Erfgoedlijst; in de nabijheid van de Zweedse stad Falun) vindt een duiker in een grot een lijk, een goed geconserveerd lijk. Het is het startschot voor de pers om de duiker te bestoken met vragen. Op zijn beurt de duiker de wetenschapper Don Titelman met verzoeken om vooral toch eens zijn licht te laten schijnen over een ‘bijvondst’ bij het lichaam. Ongewild wordt Titelman, die kalmerende middelen als smarties slikt, door de inwilliging van dit verzoek de hoofdpersoon van een duister avontuur. De vondst van een ankh, een magisch Egyptisch symbool, dat uit de grot kwam, heeft immers de interesse gewekt van een geheim genootschap (daar is er weer één) gewekt. Dit genootschap ondervraagt Titelman en als deze de benen neemt, zet het de achtervolging in.

Van naziburcht tot de Noordpool

Titelman staat er niet alleen voor. Zijn advocate Eva gaat met hem mee: naar een oorlogsbegraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog in Ieper, naar een naziburcht in het oosten van Duitsland en zelfs naar de Noordpool.

Wallentin kan vlot schrijven. Een rechttoe-rechtaan achtervolgingsavontuur was waarschijnlijk de moeite van het lezen waard geweest. Helaas krijg je niet echt een band met de hoofdpersonen en de onderwereld waarin al die personen terechtkomen maakt inleven al helemaal niet gemakkelijk. Hopelijk laat Wallentin een volgende keer ankhs, nazi’s en geheime genootschappen voor wat ze zijn en schrijft hij een vlotte thriller die zich ‘gewoon in Zweden -in een bos, in een grot of aan de rand van een meer- afspeelt.

Jan Wallentin
Strindbergs ster, symbool van het eeuwige leven of sleutel tot het kwaad?

(Amsterdam 2011)
ISBN 978 90 245 6116 2, € 19,95
Paperback, 384 pagina’s
Uitgeverij Luitingh

[bol_product_links block_id=”bol_594c2bab25f6d_selected-products” products=”1001004010969947,1001004011234462″ name=”Strindbergs ster” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!