Tijdschrift ARCH, Archeologisch magazine

ARCH, archeologisch magazine is een commercieel tijdschrift over de archeologie in Nederland en Vlaanderen. Het eerste nummer is verschenen in 2017.

ARCH biedt een podium en etalage aan zowel professionele onderzoekers als particuliere speurders met als doel archeologie toegankelijk te maken voor een groter publiek. Veel bijzondere opgravingen zien nooit het daglicht, blijven voor altijd verborgen. Letterlijk en figuurlijk. In ARCH magazine krijgen ze de aandacht die ze verdienen.” (Bron: ARCH augustus 2017, voorwoord)

Van, door en voor liefhebbers

ARCH is een uitgave van de Bossche uitgever Pieter Pronk (Pronk Producties).

“Ik wilde een magazine maken waarin de ‘kick’ van het vinden van verborgen schatten voelbaar is. Want dat is wat er nog miste in medialand: een tijdschrift dat mooie opgravingen belicht, in woord en beeld. Het is een prachtige glossy geworden, die een frisse kijk biedt op de oudheid. Met persoonlijke verhalen en exclusieve reportages, die letterlijk de diepte ingaan.
ARCH onderscheidt zich door co-creatie, omdat vrijwel alle artikelen worden geschreven door professionals en amateurs uit het veld. Het is dus een magazine van, door en voor liefhebbers van archeologie en cultureel erfgoed”
(Bron: pronkproducties.nl)

Pro’s en amateurs: samen sterker!

Het eerste nummer van ARCH verscheen in mei 2017.

In de eerste nummers die zijn verschenen zijn die professionals en amateurs allebei vertegenwoordigd. Dat heeft als resultaat dat er een prettige mix is ontstaan van verslagen van archeologische onderzoeken en artikelen die toespitsen op bepaalde vondsten of vondstgroepen. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor een artikel van Mart Hoffmann over vondsten die samenhangen met de winter: ijslopers, ijsbijlen, ijspicken én… kanonkogels. Om te voorkomen dat kruiend ijs de dijken deed doorbreken, werd de eeuwige vijand in vaste vorm blijkbaar bestreden met zwaar geschut.

Vormgeving

Het tijdschrift (A4, full colour) ziet er aantrekkelijk en uitnodigend uit. De tekst-/beeldverhouding is zo’n 50/50. De afbeeldingen zijn scherp wat zeker de vondsten mooi doet uitkomen. De marges en witregels zorgen voor een toegankelijke bladspiegel.

De advertenties in ARCH houden verband met de archeologische branche en vormen daardoor deel van het geheel. Het tijdschrift is € 6,95 in de losse verkoop.

In 2019 verdween ARCH uit het schap.

Tijdschriftwijzer

  • ARCH, Archeologisch magazine
  • Verschijning: 2017-2019
  • Verschijnt 4 keer per jaar
  • Omvang 64 pagina’s, full-colour
  • Uitgeverij: Pronk Producties

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!