Tijdschrift Archeobrief

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor de Archeobrief.


archeobrief_historien.jpgArcheobrief heeft tot doel de archeologische wereld in Nederland te informeren over zaken betreffende archeologie en aanverwante terreinen. Het vakblad richt zich op alle actief geïnteresseerden –zowel professioneel als amateur- die belangstelling hebben voor de rijkdom van ons bodemarchief.”

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. 

Magazine

Deze doelstelling zal richtinggevend zijn geweest in 2005, toen het tijdschrift een vernieuwing heeft ondergaan. De ‘brief’ is een magazine geworden. Fraai vormgegeven met scherpe foto’s, kaartjes en illustraties, geheel full-colour afgedrukt. Titels en kopteksten zijn in afwijkende kleuren weergegeven.

Archeologie

De artikelen beslaan slechts enkele pagina’s. Dit is niet bezwaarlijk omdat de auteurs hierdoor gedwongen zijn to-the-point te zijn. De mitsen en maren waarvan de archeologische literatuur nog weleens bol staat, worden hierdoor uitgebannen. De artikelen gaan niet alleen over onderzoeksresultaten, ook ontwikkelingen binnen de archeologische wetenschap komen aan bod. In een uitgebreid interview komen vooraanstaande archeologen aan het woord.

Actualiteiten

Enkele rubrieken dienen voornamelijk het doel om op de hoogte te blijven van actualiteiten: ‘Nieuws’, ‘Personalia’ (over promoties en oraties) ‘Forum’, ‘Tentoonstellingen’ en ‘Agenda’. In ‘Literatuur’ staan de recent verschenen publicaties. In het septembernummer is een bibliografisch jaaroverzicht ingesloten zodat de Archeobrief ook als repertorium dienstdoet. Bij het eerste nummer van het jaar verschijnt een jaaroverzicht met daarin een terugblik op de actuele thema’s van het jaar daarvoor.

2017: Archeologie in Nederland

Per 1 januari 2017 gaat de Archeologische Werkgemeenschap Nederland samen met Uitgeverij Matrijs een nieuw blad uitbrengen: Archeologie in Nederland. Vakblad voor vrijwilligers en professionals. Het wordt de opvolger van Westerheem én Archeobrief.

Titel  
Archeobrief

Ondertitel
Vakblad voor de Nederlandse archeologie

Jaargang
1998-2016

Thema
Archeologie

Periode
Diverse

Land
Nederland

Frequentie
4x per jaar

Taal
Nederlands

Omvang
48 pagina’s

Uitgeverij
Matrijs

Informatie 
www.matrijs.com

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

4 Reacties op Tijdschrift Archeobrief

 • Jobbe Wijnen schreef:

  Klopt het dat Archeobrief dit najaar verdwijnt en samengaat met Westerheem?

  • Leon Mijderwijk schreef:

   Beste Jobbe,

   Dank voor je reactie. Het antwoord moet ik je schuldig blijven maar als we hier informatie over hebben laat ik het je weten.

   Hartelijke groet,
   Leon

  • Leon Mijderwijk schreef:

   Ter bevestiging: Westerheem en Archeobrief gaan in 2017 over in een nieuw tijdschrift: Archeologie in Nederland. Vakblad voor vrijwilligers en professionals.

 • Jobbe Wijnen schreef:

  Dank je Leon, inmiddels is inderdaad van beide bladen de brief op de mat gevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!