Tijdschrift Archeologie Magazine

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Archeologie Magazine.

Van Archeologie Magazine verscheen in 1992 het eerste nummer, onder de naam Scarabee. Het doel van het tijdschrift is om  “mensen op grote schaal te interesseren voor de boeiende, waardevolle wetenschap die archeologie heet.”

Archeologie

Aandacht wordt besteed aan archeologie waar ook ter wereld. Niet zelden zijn de reisverslagen van de hand van hoofdredacteur van het eerste uur Lou Lichtenberg. Ook enkele medewerkers zoals Theo Toebosch en Riemer Knoop leveren lange tijd  hun bijdragen. De laatstgenoemde, maar ook prehistoricus Theo Holleman schrijven columns. Deze handelen niet zelden over ontwikkelingen in de archeologische wetenschap. Ondanks het bovenstaande doel, waarin wordt gesproken over de “waardevolle wetenschap”, zijn de columns de enige plaats in het magazine waar die academische kant voor het voetlicht komt.

Geschiedenis, cultuur, exposities en reizen

De meeste artikelen en rubrieken, waaronder een kookrubriek, cartoon en nieuws, zijn vooral gericht op een breder publiek. Voor een commercieel blad is het natuurlijk niet vreemd om de doelgroep te verbreden. Mogelijk om die reden heeft het magazine in de loop der jaren het ‘pad van de pure archeologie’ verlaten en is men meer aandacht gaan besteden aan geschiedenis, cultuur, exposities en reizen, zoals thans ook de ondertitel luidt. Dit is niet de enige evolutie die het blad heeft doorgemaakt. In de jaren 1990 verscheen het in A4-formaat; in 2000 werd het een boekwerkje. Daarna is het magazine verschenen als een ‘vierkant’ met een zwarte bovenrand waardoor het de uitstraling heeft van een kunsttijdschrift. Thans (2010) is het weer een A4-formaat tijdschrift. Net zoals Scarabee begon.

Specials

De moeite waard zijn de specials die geregeld verschijnen, zoals ‘Vikingen in Nederland’ (1999) en ‘Rome’ (2006). Een groter gedeelte van de ruimte in het blad wordt dan gevuld met verwante artikelen.

De recensies, de publicatie van kalenders (lezingen en tentoonstellingen) en verwijzingen naar internetadressen, maken het Archeologie Magazine een nuttige springplank naar verdergaande informatie en interessante uitjes.

Titel
Archeologie magazine (AM)

Ondertitel
Geschiedenis, cultuur, exposities en reizen

Titel voorheen
Scarabee

Jaargang
1992-heden

Thema
Archeologie

Periode
Alle

Land
Wereld

Frequentie
6x per jaar

Taal
Nederlands

Omvang
86 pagina’s

Uitgeverij
Virtùmedia

Informatie
www.archeologiemagazine.nl

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!