Tijdschrift Fibula

fibula_uitsnede.jpgIn de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Fibula.
 

fibula.jpgIn de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Fibula.

Fibula was het tijdschrift van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis. Fibula verscheen vanaf 1960 tot 2008.  In 2005 dreigde het te verdwijnen vanwege een teruglopend aantal leden bij de NJBG. Een aantal oud-leden, journalisten, historici en professionelen uit de bladenwereld hebben zich ingezet om het blad te behouden.  Fibula heeft een ‘extreme make-over’ doorgemaakt. Hiermee moet een grotere doelgroep worden bereikt; niet alleen de jonge fanaten, maar ook “jongeren met een lichte interesse in historie”. Het doel lijkt mislukt, want sinds eind 2007 is Fibula opgehouden te verschijnen.

Toch had het blad in de verschijningsvorm van 2005-2007 de nodige potentie. Zelfs degenen die geschiedenis niet zien zitten vanwege het vele lezen, waren bij Fibula aan het goede adres. Het blad is slechts 24 pagina’s dik. Daarvan wordt veel ruimte ingenomen door beeldmateriaal, alles in kleur. Iedere keer staat er ook een jeugdige BN’er in die zijn of haar band met geschiedenis beschrijft.

Het zou het tijdschrift te kort doen om het te typeren als een populariserende historische beeldbank. Een sterk punt is het principe: geschiedenis voor de jeugd, door de jeugd. In de rubriek ‘Geschiedenisgek’ komt een jeugdige liefhebber aan het woord. Van bijvoorbeeld een museum of een historische film wordt verslag gedaan door tieners.

Informatieve artikelen zijn, hoewel zeer verschillend in tijd en plaats, gebundeld in een thema. Die thema’s zijn actuele onderwerpen zoals buren, misdaad en taboes. Die artikelen waarin kort maar krachtig veel informatie wordt aangedragen. De internetverwijzingen zijn handig om wat dieper in de stof te duiken. Naast deze artikelen zijn er rubrieken: een column en de serie ‘Ooggetuigen’ over mensen die oog in oog hebben gestaan met een historische gebeurtenis.

Titel  
Fibula

Ondertitel 
Magazine over gisteren enzo

Jaargang 
1960-heden

Thema 
Diverse

Periode 
Diverse

Land 
Wereld

Frequentie 
4x per jaar

Taal 
Nederlands

Omvang 
24 pagina’s

Initiatiefnemer 
Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis

Uitgeverij 
geen/onbekend (situatie januari 2009), voorheen Verloren (2005-2007)

Informatie
www.fibula.nl

Geef een reactie

Historiën Facebook
  • Op 30 november 1974 was het feest in het kamp van de antropologen, vlakbij de Awash rivier in Hadar, Ethiopië. Zojuist had Donald Johanson het opmerkelijk complete en, op dat moment, oudste skelet van onze menselijke voorouders gevonden. Johanson presenteerde dit skelet als Lucy: een vrouw en bovendien dé voorouder van de mens. Ze ging de schoolboeken in als onze oermoeder. Maar sindsdien maken wetenschappers ruzie. Want klopt dat allemaal wel?


    Lucy: Van oermoeder tot prehistorisch vraagteken
    www.historien.nl
    Op 30 november 1974 vond een archeoloog het oudste skelet van onze menselijke voorouders: Lucy. Sindsdien maken wetenschappers ruzie over wat wel of niet klopt.
Historiën Twitter
Reclamebureau Reeuwijk
Historiën Poll

Het werd de hoogste tijd dat de 19e eeuw een eigen eretitel kreeg: de IJzeren Eeuw.

View Results

Loading ... Loading ...