Tijdschrift Fibula

fibula_uitsnede.jpgIn de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Fibula.
 

fibula.jpgIn de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Fibula.

Fibula was het tijdschrift van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis. Fibula verscheen vanaf 1960 tot 2008.  In 2005 dreigde het te verdwijnen vanwege een teruglopend aantal leden bij de NJBG. Een aantal oud-leden, journalisten, historici en professionelen uit de bladenwereld hebben zich ingezet om het blad te behouden.  Fibula heeft een ‘extreme make-over’ doorgemaakt. Hiermee moet een grotere doelgroep worden bereikt; niet alleen de jonge fanaten, maar ook “jongeren met een lichte interesse in historie”. Het doel lijkt mislukt, want sinds eind 2007 is Fibula opgehouden te verschijnen.

Toch had het blad in de verschijningsvorm van 2005-2007 de nodige potentie. Zelfs degenen die geschiedenis niet zien zitten vanwege het vele lezen, waren bij Fibula aan het goede adres. Het blad is slechts 24 pagina’s dik. Daarvan wordt veel ruimte ingenomen door beeldmateriaal, alles in kleur. Iedere keer staat er ook een jeugdige BN’er in die zijn of haar band met geschiedenis beschrijft.

Het zou het tijdschrift te kort doen om het te typeren als een populariserende historische beeldbank. Een sterk punt is het principe: geschiedenis voor de jeugd, door de jeugd. In de rubriek ‘Geschiedenisgek’ komt een jeugdige liefhebber aan het woord. Van bijvoorbeeld een museum of een historische film wordt verslag gedaan door tieners.

Informatieve artikelen zijn, hoewel zeer verschillend in tijd en plaats, gebundeld in een thema. Die thema’s zijn actuele onderwerpen zoals buren, misdaad en taboes. Die artikelen waarin kort maar krachtig veel informatie wordt aangedragen. De internetverwijzingen zijn handig om wat dieper in de stof te duiken. Naast deze artikelen zijn er rubrieken: een column en de serie ‘Ooggetuigen’ over mensen die oog in oog hebben gestaan met een historische gebeurtenis.

Titel  
Fibula

Ondertitel 
Magazine over gisteren enzo

Jaargang 
1960-heden

Thema 
Diverse

Periode 
Diverse

Land 
Wereld

Frequentie 
4x per jaar

Taal 
Nederlands

Omvang 
24 pagina’s

Initiatiefnemer 
Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis

Uitgeverij 
geen/onbekend (situatie januari 2009), voorheen Verloren (2005-2007)

Informatie
www.fibula.nl

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hoewel zijn belangstelling voor geschiedenis breed is, gaat zijn speciale aandacht uit naar de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies die onder meer verschenen in Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en is rubriekmanager Recensies bij Historiën.nl. Hij onderhoudt contacten met diverse uitgeverijen, archeologen en historici. Leon is werkzaam als teamleider bij OVD Educatieve Uitgeverij.

More Posts

Geef een reactie

Reclamebureau Reeuwijk