Tijdschrift Geschiedenis Magazine

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Geschiedenis Magazine, voorheen Spiegel Historiael.

Scannen0012.jpg

In oktober 1966 werd Spiegel Historiael, maandblad voor Geschiedenis en archeologie voor het eerst uitgebracht. De belangstelling voor geschiedenis groeide en de redactie zag haar kans schoon om een populair geschiedenistijdschrift op de markt te brengen. De geschiedwetenschap werd meer en meer het werkveld van specialisten. Maar Spiegel Historiael richtte zich op een breed publiek en deed dat met een breed scala aan onderwerpen. Niettemin waren het vooraanstaande historici die in het tijdschrift publiceerden, onder wie R.C. van Caenegem, F.W.N. Hugenholtz en A.Th. van Deursen. Uitgeverij van het eerste uur was Fibula-Van Dishoeck.

Speciale nummers

Het tijdschrift verscheen maar liefst elf maal per jaar. Enkele nummers kregen de opdruk ‘Speciaal’ wat duidde op het thema. Voorbeelden van thema’s weerspiegelen de diversiteit aan onderwerpen: ‘België 1830-1970’ (1970), ‘Latijns Amerika’ (1976), ‘Aspecten van katholieke emancipatie in de negentiende eeuw’ (1978) en ‘Historische kartografie’ (1985) en ‘Markante vrouwen’ (2005).

Scannen0014.jpgDat er meerdere speciaalnummers aan België zijn gewijd, is niet vreemd. Tot kort voor de eeuwwisseling waren er steeds enkele Belgische redacteuren. Desondanks was zowel de toevloed van artikelen van Vlaamse afkomst als de afzet in Vlaanderen laag.
In 2006 werd de naam Spiegel Historiael gedegradeerd tot ondertitel. In plaats daarvan werd het Geschiedenis Magazine. De verandering van titel was een uiting van de modernisering van het tijdschrift.

Journalistiek

Nog steeds is de diversiteit aan onderwerpen groot en komt het redactie- en schrijfwerk veelal op naam van professionele historici. De aanpak is echter ‘journalistieker’ en columns zorgen voor afwisseling tussen de artikelen door. In de rubrieken ‘Meer dan duizend woorden’ waar aan de hand van een foto een historisch verhaal wordt verteld,  en ‘ Verborgen schatten’ over museumstukken wordt expliciet aandacht besteed aan het materieel erfgoed. De artikelen zijn drie, vier pagina’s lang. Hierdoor worden auteurs gedwongen direct to-the-point te komen. Uiteraard komen ook ‘Boeken’ en ‘Agenda’ aan bod.

De afbeeldingen in Geschiedenis Magazine krijgen de ruimte. De foto’s bij de artikelen dienen daardoor mede als eyecatchers. De bladspiegel oogt soms wat vol omdat afbeeldingen tot vlak op de rand worden afgedrukt. Columns, rubrieken en kaderteksten worden op een afwijkende kleur gepresenteerd. In 2011 is de vormgeving vernieuwd.

Ieder jaar verschijnt als service een register over de voorgaande jaargang. De artikelen staan daarin gerangschikt op tijdperk en auteur.

Titel
Geschiedenis Magazine

Titel voorheen
Spiegel Historiael

Jaargang
1966-heden

Thema
Diverse

Periode
Diverse

Land
Wereld

Frequentie
8x per jaar

Taal
Nederlands

Omvang
68 pagina’s

Uitgeverij
Spiegel Historiael BV

Informatie
www.geschiedenismagazine.nl

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie