Tijdschrift Historica

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Historica, het Nederlandstalige tijdschrift voor iedereen die geïnteresseerd is in vrouwengeschiedenis.

historica-1

 

Historica is het Nederlandstalige tijdschrift voor iedereen die geïnteresseerd is in vrouwengeschiedenis. Het blad verschijnt drie keer per jaar en bevat onder andere boeiende biografiën van vrouwen, recensies van boeken over vrouwengeschiedenis en artikelen over het denken over gender door de eeuwen heen.

Vereniging voor Vrouwengeschiedenis

Het tijdschrift is een initiatief van de Vereniging voor Vrouwengeschiedenis (VVG). Vanaf 2009 is deze betekenis uitgebreid tot Gendergeschiedenis. Dit laatste betekent misschien ook een kentering voor de Historica.

Verreweg het grootste aandeel van artikelen wordt namelijk geschreven door vrouwelijke auteurs. Geliefde onderwerpen zijn biografieën van ‘voorvrouwen’ uit de vrouwengeschiedenis. Maar doordat vrouwengeschiedenis van overal en van alle tijden is, biedt Historica een divers aanbod van onderwerpen. Dat varieert van ‘Romeinse vrouwen en textielarbeid’, ‘Hoererende dames en winkelende vrouwen in Amsterdam in 1900’ en ‘Hongersnood, gender en nationaliteit in het werk van negentiende-eeuwse Ierse schrijfsters’ (juni 2008).

Naast artikelen is er ook ruimte voor verenigingsnieuws en recensies. De foto’s in het tijdschrift zijn zwartwit.

Titel
Historica

Jaargang
1977-heden

Thema
Gendergeschiedenis

Periode
Alle

Land
Wereld

Frequentie
3x per jaar

Taal
Nederlands

Omvang
32 pagina’s

Initiatiefnemer
Vereniging voor Vrouwengeschiedenis

Informatie
gendergeschiedenis.nl

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!