Tijdschrift landschapsgeschiedenis: Nederlands landschap

Het Nederlands landschap is een full colour tijdschrift waarin aandacht is voor verschillende aspecten van de landschapsgeschiedenis. 
nederlands-landschap-tijdschrift-voor-landschapsgeschiedenis

Het Nederlands landschap, Tijdschrift voor landschapsgeschiedenis is een ‘directe voortzetting’ van het Historisch-Geografisch tijdschrift volgens de colofon.

Vormgeving

Het Nederlands landschap is een full colour-magazine op A4-formaat. Kleur en formaat geven mogelijkheden om visueel uit te pakken. Zoals dat altijd geldt bij publicaties van uitgeverij Matrijs is de vormgeving goed verzorgd. De foto’s en kaarten komen goed tot hun recht. Koppen, titels en kaderteksten springen eruit mede doordat er voor voldoende witruimte is gekozen. De bladspiegel geeft vooral een rustig beeld.

Artikelen en rubrieken

De landschapsgeschiedenis heeft oog voor de invloed die het menselijk handelen op het landschap heeft. Denk aan dijkaanleg, het inrichten van parken en het aanleggen van wegen en het kanaliseren van rivieren. In feite is heel Nederland zo’n cultuurlandschap. Dit biedt dus een oneindig arsenaal aan onderwerpen.

Na een viertal artikelen van elk zo’n tien pagina’s lang volgen er verschillende rubrieken. Voor de afwisseling is het mogelijk bevorderlijk als deze twee componenten niet achter elkaar staan maar als mix worden aangeboden. Een aantal rubrieken zoals ‘Markant in het land’ en ‘Toen en nu’ zijn een of twee pagina’s en het verhoogt de levendigheid als deze tussen de artikelen staan.
De artikelen en rubrieken zijn toegankelijk geschreven. Geschikt voor een breed publiek. De onderwerpen zijn divers maar spelen wel in op een zeer specifieke interesse, bijvoorbeeld voor een bepaalde regio.
Onderwerpen in het eerste nummer (2016) zijn onder meer:

  • Kinkenwegen in Limburg
  • De metamorfose van grote Meijerijse hoeven 1662-2016
  • Het landschap van… De grote stern
  • Het terpenlandschap als actueel onderzoeksthema

Boeken

Traditiegetrouw is er aan het einde aandacht van het tijdschrift voor boeken. Naast een boekenrubriek en signalementen is er ook een literatuuroverzicht dat zo’n drie pagina’s –van de 68- in beslag neemt. Je zou kunnen overwegen of dit niet een handige online service zou zijn aangezien je met een zoekfunctie de literatuur veel sneller kunt scannen.

Einde

Eind 2019 staakt Uitgeverij Matrijs de uitgave van Het Nederlands Landschap.

Feitelijke gegevens

Het Nederlands landschap, Tijdschrift voor Landschapsgeschiedenis

(2016-2019)

voorheen: Historisch-geografisch tijdschrift (1983-2015)

Landschapsgeschiedenis, Nederland
3x per jaar, 68 pagina’s
Uitgeverij Matrijs

Interesse in landschapsgeschiedenis. Bekijk hier de Top 100 Historische Geografie (van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

1 Reactie op Tijdschrift landschapsgeschiedenis: Nederlands landschap

Schrijf je in voor TOEN!