Madoc, tijdschrift over de Middeleeuwen

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Madoc,  Tijdschrift over de Middeleeuwen.

Madoc, Tijdschrift over de Middeleeuwen mag niet ontbreken in de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en ArcheologieMadoc richt zich op een publiek van geïnteresseerde leken en professionele mediëvisten in Nederland en Vlaanderen. In goed leesbare, geïllustreerde artikelen en columns worden uiteenlopende facetten van de Middeleeuwen belicht. Een aanzienlijk deel van de artikelen sluit aan bij wat men ‘mediëvistische actualiteit’ zou kunnen noemen en heeft betrekking op recente publicaties, belangrijke gebeurtenissen of aanstaande evenementen op het gebied van de Middeleeuwen.

Het streven naar actualiteit komt ook tot uiting in de vaste rubrieken: in recensies worden nieuwe boeken en muziek besproken; de kroniek legt recente berichten uit de landelijke pers vast die betrekking hebben op de Middeleeuwen; de uitgebreide agenda geeft een overzicht van tentoonstellingen, congressen, concerten, lezingen en excursies; in berichten wordt ruimte geboden aan ingezonden mededelingen.

Interessant zijn zeker de themanummers, zoals Kijk op de Middeleeuwen, Straffen in de MiddeleeuwenMiddeleeuwse communicatie en De valse Middeleeuwen. Gezien het aantal pagina’s zijn dit meestal volwaardige boeken.

De beginjaren van Madoc zijn qua vormgeving magere jaren. De afbeeldingen zijn schaars en van slechte kwaliteit. Sinds de publicatie in handen is van uitgeverij Verloren, heeft het tijdschrift een frisse opmaak ondanks dat het alleen in grijstinten is.  De kaft is wel in kleur.

Titel
Madoc

Ondertitel
Tijdschrift over de Middeleeuwen

Titel voorheen
Madoc, Tijdschrift voor mediëvistiek

Jaargang
1987-heden

Thema
Diverse

Periode
Middeleeuwen

Land
Europa

Frequentie
4x per jaar

Taal
Nederlands

Omvang
64 pagina’s

Initiatiefnemer
Firapeel, vereniging voor mediëvistiek
en de ‘Werkgroep Mediëvistiek van de Universiteit Utrecht’

Uitgeverij
Verloren

Informatie
www.verloren.nl

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

1 Reactie op Madoc, tijdschrift over de Middeleeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!