Tijdschrift Stadsgeschiedenis

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Stadsgeschiedenis.

stadsgeschiedenis

De verwetenschappelijking van de stadsgeschiedschrijving heeft sinds 2006 een exponent in het tijdschrift dat niets verhullend Stadsgeschiedenis heet.

De uitgave is een initiatief van de Universiteit van Antwerpen. Het tijdschrift richt zich niet alleen op Vlaamse of Belgische steden, maar op het grote cluster aan steden in Noordwest-Europa. Het specifiek stedelijke karakter van deze streek, zonder een overheersende metropool, zoals Parijs in Frankrijk is, maakt het een interessant en uitzonderlijk onderzoeksgebied.

In het eerste nummer (voorjaar 2006) komen de uitgangspunten van het nieuwe tijdschrift aan bod. “Een stad is niet alleen een versteende ruimte maar ook een tekst: een document met talloze doorhalingen en aanvullingen, geschreven in vele talen en dialecten.” Deze beeldende zin maakt duidelijk welk standpunt ten aanzien van de stad wordt ingenomen; het is geen achtergrond waarin mensen leven, de stad leeft zelf ook. Menselijke relaties en levenswijzen worden mede gevormd door de stad. Een interessante invalshoek die haaks staat op traditionele stadsgeschiedenis waarin handel, gevelstenen en fraaie gebouwen geliefde onderwerpen zijn.

Wetenschappelijk taalgebruik

De redactie en redactieraad worden gevormd door medewerkers van universiteiten van België en Nederland. Ook de auteurs zijn allen universitair opgeleid. De wetenschappelijke waarde van het tijdschrift lijkt gewaarborgd. De leesbaarheid moet echter wel kritisch in de gaten gehouden worden; stadsgeschiedenis is immers een interessegebied van vele geïnteresseerden zonder historische opleiding. Het is zonde als deze groep niet bereikt wordt door te wetenschappelijk taalgebruik. Het tijdschrift is op mooi papier gedrukt, met duidelijke zwart-wit afbeeldingen.

Titel
Stadsgeschiedenis

Jaargang
2006-heden

Thema
Stadsgeschiedenis

Periode
Diverse

Land
Noordwest-Europa

Frequentie
2x per jaar

Taal
Nederlands

Omvang
96 pagina’s

Initiatiefnemer
Centrum voor stadsgeschiedenis (Universiteit Antwerpen)

Uitgeverij
Verloren

Informatie
Uitgeverij Verloren en Centrum voor stadsgeschiedenis

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!