Tijdschrift Studium

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor het wetenschapshistorische Studium.

Studium verschijnt vanaf 2008 als voortzetting van het Nederlandse wetenschapshistorische tijdschrift Gewina, het Belgische wetenschapshistorische tijdschrift Scientiarum Historia, en de Nederlands-Belgische Nieuwsbrief Universiteitsgeschiedenis.

Wetenschapsgeschiedenis

Studium publiceert onderzoeksartikelen op het gebied van de universiteitsgeschiedenis en de wetenschapsgeschiedenis – waarbij ‘wetenschap’ in de breedst denkbare zin moet worden opgevat. Het tijdschrift beperkt zich niet tot een bepaalde periode. Zonder dit als een formele inperking te hanteren, besteedt Studium wel speciale aandacht aan de Lage Landen en hun voormalige koloniën. De redactie streeft ernaar minstens één keer per jaar een themanummer te publiceren.

Op de website zijn de inhoudsopgaven van Studium en voorgangers te vinden.

Titel
Studium

Ondertitel
Tijdschrift voor Wetenschaps- en Universiteitsgeschiedenis

Titel voorheen
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Wiskunde, Natuurwetenschappen en Techniek (1978-2007)

Jaargang
2008-heden

Thema
Wetenschapsgeschiedenis en universiteitsgeschiedenis

Periode
Alle

Gebied
Nederland en België, voornamelijk

Frequentie verschijning
4x per jaar

Taal
Nederlands en Frans

Omvang
? pagina’s

Initiatiefnemer
Genootschap voor Geschiedenis der Geneeskunde, Wiskunde, Natuurwetenschappen en Techniek (GeWiNa)

Informatie
www.gewina-studium.nl

Gewina

Het tijdschrift Gewina was dertig jaar lang (van 1978 tot 2007) het officiële orgaan van het genootschap met dezelfde naam, dat tot en met 2007 de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.

Gewina richtte zich speciaal op de wetenschapsgeschiedenis in Nederland en de voormalige koloniën, zonder dit echt als een inperking te hanteren. Gewina plaatste, naast onderzoeksartikelen , ook bijdragen van uiteenlopende aard. Over archiefvondsten en bijzondere collecties kon bericht worden in ‘De doos van Pandora’. Nieuwe literatuur over de geschiedenis van de Nederlandse wetenschap en werk van Nederlandse wetenschapshistorici is besproken in de rubriek ‘Boekbesprekingen’. De laatste jaren publiceerde Gewina tenslotte een jaarlijkse bibliografie van de Nederlandse wetenschapshistorische literatuur onder de titel Signalementen.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!