Tijdschrift Studium
In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor het wetenschapshistorische Studium.
Studium verschijnt vanaf 2008 als voortzetting van het Nederlandse wetenschapshistorische tijdschrift Gewina, het Belgische wetenschapshistorische tijdschrift Scientiarum Historia, en de Nederlands-Belgische Nieuwsbrief Universiteitsgeschiedenis.
Wetenschapsgeschiedenis
Studium publiceert onderzoeksartikelen op het gebied van de universiteitsgeschiedenis en de wetenschapsgeschiedenis – waarbij ‘wetenschap’ in de breedst denkbare zin moet worden opgevat. Het tijdschrift beperkt zich niet tot een bepaalde periode. Zonder dit als een formele inperking te hanteren, besteedt Studium wel speciale aandacht aan de Lage Landen en hun voormalige koloniën. De redactie streeft ernaar minstens één keer per jaar een themanummer te publiceren.
Op de website zijn de inhoudsopgaven van Studium en voorgangers te vinden.
Titel
Studium
Ondertitel
Tijdschrift voor Wetenschaps- en Universiteitsgeschiedenis
Titel voorheen
Gewina, Tijdschrift voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Wiskunde, Natuurwetenschappen en Techniek (1978-2007)
Jaargang
2008-heden
Thema
Wetenschapsgeschiedenis en universiteitsgeschiedenis
Periode
Alle
Gebied
Nederland en België, voornamelijk
Frequentie verschijning
4x per jaar
Taal
Nederlands en Frans
Omvang
? pagina’s
Initiatiefnemer
Genootschap voor Geschiedenis der Geneeskunde, Wiskunde, Natuurwetenschappen en Techniek (GeWiNa)
Informatie
www.gewina-studium.nl
Gewina
Het tijdschrift Gewina was dertig jaar lang (van 1978 tot 2007) het officiële orgaan van het genootschap met dezelfde naam, dat tot en met 2007 de geschiedenis van de geneeskunde, de wiskunde en natuurwetenschappen en de techniek bestreek.
Gewina richtte zich speciaal op de wetenschapsgeschiedenis in Nederland en de voormalige koloniën, zonder dit echt als een inperking te hanteren. Gewina plaatste, naast onderzoeksartikelen , ook bijdragen van uiteenlopende aard. Over archiefvondsten en bijzondere collecties kon bericht worden in ‘De doos van Pandora’. Nieuwe literatuur over de geschiedenis van de Nederlandse wetenschap en werk van Nederlandse wetenschapshistorici is besproken in de rubriek ‘Boekbesprekingen’. De laatste jaren publiceerde Gewina tenslotte een jaarlijkse bibliografie van de Nederlandse wetenschapshistorische literatuur onder de titel Signalementen.
Geef een reactie