Tijdschrift voor Geschiedenis

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor Tijdschrift voor Geschiedenis.

tijdschrift voor geschiedenis

Het Tijdschrift voor Geschiedenis is het enige Nederlandstalige wetenschappelijke tijdschrift op historisch gebied dat alle terreinen van de geschiedwetenschap omvat. Het sinds 1886 verschijnende tijdschrift bestrijkt in principe alle perioden van oudheid tot heden en alle werelddelen. Ook de Nederlandse en Vlaamse geschiedenis komt regelmatig aan bod. Daarnaast wordt expliciet aandacht besteed aan de historiografie en de theorie van de geschiedenis. Het Tijdschrift voor Geschiedenis is tevens een hulpmiddel voor historici en andere belangstellenden die de ontwikkelingen buiten hun eigen specialismen willen bijhouden.

Uiteenlopende artikelen tonen de resultaten van nieuw onderzoek. Boekbesprekingen en stand-van-zaken artikelen informeren de lezer over belangwekkende publicaties en ontwikkelingen binnen de historische wetenschap. In themanummers worden deskundigen in de gelegenheid gesteld belangwekkende historische onderwerpen nader te belichten.

Op de website zijn de registers vanaf 2001 te vinden.

Titel
Tijdschrift voor Geschiedenis (TvG)

Jaargang
1886-heden

Thema
Geschiedenis

Periode
Alle

Gebied
Alle

Frequentie verschijning
4x per jaar

Taal
Nederlands

Omvang
120 pagina’s

Uitgeverij
Amsterdam University Press

Bronnen over de geschiedenis van Tijdschrift voor Geschiedenis:
Klaas van Berkel, ‘Het artikel, Historische tijdschriften tussen specialisatie en synthese’, Jo Tollebeek, Tom Verschaffel en Leonard H.M. Wessels red., De palimpsest, Geschiedschrijving in de Nederlanden 1500-2000 (Hilversum 2002) 233 -257.
H.L. Wesseling, ‘Honderd jaar Tijdschrift voor Geschiedenis’, NRC Handelsblad (8 november 1986). Artikel verschenen in H.L. Wesseling, Onder Historici (Amsterdam 1995) 55-60.
Tijdschrift voor Geschiedenis 99 (1986).

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!