Tijdschrift Zeventiende eeuw

In de Tijdschriftwijzer Geschiedenis en Archeologie vind je alle historische en archeologische tijdschriften van Nederland. Dit geldt ook voor De zeventiende eeuw.

De zeventiende eeuw heeft in de Nederlandse geschiedschrijving altijd een voorname plaats ingenomen. De bijzondere politieke structuur, de religieuze schermutselingen, de uitmuntende kunst en de economische voorspoed geven genoeg aanleiding om je in te verdiepen.

Interdisciplinair

Zoals de ondertitel (Cultuur in de Nederlanden in interdisciplinair perspectief) al prijsgeeft, richt het tijdschrift De zeventiende eeuw zich op de raakvlakken tussen de verschillende interessegebieden. Een voorbeelden van een ‘interdisciplinair’ artikel is ‘Dove verf?, De relatie tussen Rembrandt en Vondel in historisch perspectief’ waarin relatie tussen de dichter en de schilder wordt bestudeerd; een symbiose van kunstgeschiedenis en literatuurgeschiedenis. De teksten in die themanummers zijn veelal gebaseerd op de congressen die verzorgd zijn door de Werkgroep Zeventiende Eeuw.

Thema

Regelmatig is het tijdschrift gewijd aan een thema zoals ‘Regionale culturen in de zeventiende-eeuwse Nederlandse Republiek’ en ‘De Lage Landen en de Nieuwe Wereld’. Ook aan het onderzoek  naar en weergave van de zeventiende eeuw wordt aandacht geschonken. De rubriek ‘Recensies’ bestaat uit uitgebreide boekbeschrijvingen, ‘Signalementen’ uit kortere.

De leesbaarheid is afhankelijk van de auteur en de wijze van onderzoek (grafieken, gebruik van oorspronkelijke teksten). De lengte van de artikelen schommelt tussen de tien à twintig pagina’s. Het aantal illustraties wordt eveneens bepaald door het aanbod door de auteur. De illustraties zijn in grijstinten, maar scherp afgedrukt. Aan het einde van de artikelen zijn samenvattingen in het Engels opgenomen.

Titel
De Zeventiende eeuw

Ondertitel
Cultuur in de Nederlanden in interdisciplinair perspectief,
Tijdschrift van de Werkgroep Zeventiende Eeuw

Jaargang
1985-heden

Thema
Diverse

Periode
Zeventiende eeuw

Land
Noordwest-Europa

Frequentie
2x per jaar

Taal
Nederlands, evt. Engels/Duits/Frans

Omvang
128 pagina’s

Initiatiefnemer
Werkgroep Zeventiende Eeuw

Uitgeverij
Verloren

Informatie
Werkgroep17/tijdschrift

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!